Ambalaža za voće – Dejan Stefanović

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #512885
    Stefanović Dejan
    Učesnik

      KOLIKO JE BITNA AMBALAŽA?

      – VEOMA!

      – ambalaža mora da opravda i cenu proizvoda.
      – ambalaža ujedno govori o proizvodu koji je u njoj upakovan.

      – Osnovna uloga ambalaže je da se u njoj voće obere, transportuje do sortirnice, hladnjače ili tržišta, može po potrebi da se u njoj čuva i prodaje u maloprodaji.
      – Ambalaža treba da omogući da se očuva kvalitet voća i istakne njegova prirodna lepota kako bi se na tržištu ostvarila što bolja cena.
      – Dobra i kvalitetna ambalaža predstavlja zaštitu od: mehaničkih oštećenja, raznih kontaminacija, nepovoljnih ekoloških uticaja na voćne plodove itd.
      – Korišćenjem odgovarajuće ambalaže i mehanizovanom manipulacijom može se obezbediti vrlo efikasan prevoz, ekonomično uskladištenje i uspešna prodaja.
      – Ambalažu možemo uslovno podeliti na ambalažu za berbu i ambalažu za pakovanje voća za maloprodaju.
      – Čest je slučaj da se istom ambalažom ostvaruju obe uloge (kod berbe maline, jagode, kupine).
      – Nastoji se da plodove većine voćnih vrsta nakon berbe pripremaju i pakuju u malu ambalažu raznih vrsta – jagodasto i koštičavo voće.
      – Ambalaža za voće treba da bude standardizovana i prilagodjena osobinama voćnih plodova, uslovima prevoza i čuvanja, kao i ukusu potrošača.
      – Kvalitet i atraktivnost ambalaže su veoma važne za očuvanje i realizaciju plodova.
      – Pakovanje u standardizovanu i kvalitetnu ambalažu omogućava isticanje kvaliteta plodova i uspešnog plasmana na stranim tržištima na kojima su visoki kriterijumi u pogledu standarda ambalaže i kvalitetu plodova.
      – Korišćenjem kvalitetne i odgovarajuće ambalaže smanjuju se gubici u toku prometa i znatno duže održava kvalitet plodova.

      Osnovne karakteristike ambalaže:

      – Dа је оd lаkоg mаtеriјаlа dа nе bi оptеrеćivаlа trаnspоrt, аli istоvrеmеnо i dоvоlјnо čvrstа, dа plоdоvimа оbеzbеđuje sigurnu zаštitu.
      – Da uspešno štiti plodove voća od mehaničkih oštećenja, sa unutrašnje strane glatka i čista.
      – Dа su plоdоvi u njој u dоvоlјnој mеri izlоžеni аеrаciјi nеоphоdnој zа rеspirаciјu i еliminisаnjе prоdukаtа trаnspirаciје.
      – Dа prоizvоdimа nе prеdаје nikаkаv strаni miris ili ukus.
      – Da ističe prirodnu lepotu plodova.
      – Da se može racionalno koristiti u paletnom i kontejnerskom sistemu.
      – Da se na njoj mogu štampati i lepiti oznake o proizvodu, tj. dа sе nа njој mоgu utiskivаti pоtrеbnе оznаkе — infоrmаciје, kоје sе dugо оdržаvајu.
      – Poželjno je da bude što manje plastike iz ekoloških razloga, a najbolje je koristiti što više celuloze (razne vrste kartona i drvo).
      – Težina ambalaže treba da bude u granicama od 4-5% težine upakovanih proizvoda.

      Vrste ambalaže:

      – Za izradu ambalaže koriste se različiti materijali: drvo, karton, plastične mase, tekstil, staklo i metal.
      – Koriste se i pomoćni materijali kojima se doprinosi dobrom izgledu voća – plastični ulošci, paprine salvete, razne trake od celofana, celofanski omoti i drugo.

      Dejan Stefanović, PSSS Negotin

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.