Objava: OBILAZAK OGLEDNE FARME-PSSS Novi Pazar

Dana 20.05.2024. godine, sa početkom u 08:15 održana je obilazak ogledne farme, mesto Novi Pazar , opština Novi Pazar – grad, selo Kovačevo, PG Rastko Petrović
sa temom:
1. 08:15 do 09:00 Prikaz pravilnog uklanjanja prve serije mladih izdanaka maline , savetodavac Silvija Hodžić

Poseta oglednom gazdinstvu je održana u cilju prikaza pravilnog načina i pravovremenog uklanjanja prve serije mladih izdanaka maline sorte Vilamet, obavezne mere koja se obavlja nekoliko puta u toku vegetacije.
Uklanjanje prve serije mladih izdanaka vrši se kada oni dostignu visinu od 10 – 15cm. Iskustva su pokazala da prirasti formirani sredinom ili u drugom delu vegetacije imaju bolji rodni potencijal nego oni koji se formiraju od samog početka vegetacije (prve serije mladih izdanaka).
Rezidba i precizno definisano uklanjanje mladih izdanaka za određene uslove gajenja predstavlja osnovu upravljanja rastom i plodnošću maline.
Razvojna faza plodonosnog prirasta dobar je orijentir za momenat izbora i ostavljanja novih prirasta da se razviju, s tim da se ostali prirasti i dalje uklanjaju.
Izbor i uklanjanje novih prirasta za uslove bez navodnjavanja – već u drugoj ili najkasnije trećoj seriji potrebno je izvršiti izbor i obezbediti dobar razvoj prirasta za zamenu.
U uslovima obezbeđenog navodnjavanja novi prirasti mogu se uklanjati do kraja maja – plodovi ulaze u fazu šarki (na vršnim plodovima preko zelene boje pojavljuje se ljubičasta nijansa).
Koordinator: Silvija Hodžić

Izvor: PSSS Novi Pazar