ČUVANJE SENA

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #628552
    Jokić Predrag
    Učesnik

      Сено је веома значајно кабасто храниво у исхрани преживара и копитара које се може користити током целе године. Веоме важан поступак при коришћењу сена као сточне хране, у целом технолошком ланцу је сам процес чувања сена. Технологија складиштења и чувања, од свог почетка до данас, претрпела је велике промене, од стога до сењака са надстрешницама.

      Смањена количина влаге је осбновни фактор који омугућава да сено буде складиштено и у том облику конзервисано. Сено се складишти и чува када има 16 до 18% влаге. Повећана количина влаге доводи до повећане микробиолошке активности и разградње вредних храњивих материја. Складиштење сена са повећаном количином влаге, могуће је ако му се дода со (натријум-хлорид), у количини од 4 до 6кг/т. Додавање соли има позитиван ефекат само испод 25% влаге у сену.

      Сено се може чувати на отвореном пољу и у посебним просторијама сенарницима.

      На отвореном пољу се може чувати и складиштити у стоговима и камарама. Стогови се праве тако да се сено слаже око дрвеног коца који је пободен у земљу. Стогови су најчешће високи 5 до 7м, а широки 4 до 5м. Сено у стогове треба слагати од спољне стране круга ка средини. Приликом слагања, сено треба стално набијати, посебно средину, да стог издржи ударе ветра и буде што стабилнији. При завршетку стога, сужавање треба да буде поступно, да би падавине, најчешће киша, имали правилан слив низ стог.

      Камре су у основи правоугаоног облика дужине 20 до 30м, ширине  4 до 8м и висине 5 до 8м. Завршетак камаре, као и стога, мора бити постепен да би се успешно сливала киша низ камару.

      Данас се стогови и камаре сена покривају најлонском фолијом која их штити од кише. Уколико дође до оштећења стога или камаре, потребно их је одмах поправити како би се избегло зарушавање или закишњавање.

      Други начин чувања сена је под кровом. У питању су сењаци, а могу бити и отворене или затворене шупе. У сењацима се могу користити вентилатори са хладним и топлим продувавањем, што може убрзати и побољшати досушивање сена. Сено се у сењацима може чувати у растреситом стању или у балама.

      Ускладиштено сено обавезно се контролише у периоду мировања. Потребно је контролисати биохемијске, хемијске и микробиолошке процесе у њему.

       

      Дипл.инг Предраг Јокић

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.