Najava Dan polja pšenice – PSSS Smederevo

Dana 09.06.2023. godine, PSSS Smederevo organizuje tradicionalnu manifestaciju „Dan polja – samostalni  sortni ogled pšenice 2022/23“. Dan polja će biti održan na oglednoj parceli  u  Kolarima sa početkom u 13:00 sati.

U prilogu je agenda.

Koordinator ogleda savetodavac:  Sanja Milovanović Milenković

Učesnici na ogledu: Goran Pavlović i Dragomir Radić

Pozivnica

Izvor: PSSS Smederevo

Dana 09.06.2023. godine, PSSS Smederevo organizuje tradicionalnu manifestaciju „Dan polja strnih žita 2022/23“. Dan polja će biti održan na oglednoj parceli mikro i makroogleda u  Godominskom polju- Smederevo sa početkom u 11:00 sati.

U prilogu je agenda.

Koordinator ogleda savetodavac:  Goran Pavlović

Učesnici na ogledu: Žaklina Mladenović i Snežana Petrović

Pozivnica

Izvor: PSSS Smederevo

U skladu sa „Godišnjim planom usavršavanja poljoprivrednih savetodavaca i poljoprivrednih proizvođača“ za 2021. godinu, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije (MPŠV), Instituta za primenu nauke u poljoprivredi (IPN) i Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Smederevo uz podršku kompanije BFC (Business & Finance Consulting) i nemačke Razvojne banke KfW, 26.04.2021. godine održana je edukacija za Modul 1-„Implementacija metoda za izvođenje i tumačenje rezultata ogleda na kukuruzu i strnim žitima“.

Edukacija za ovaj modul organizuje se je kao dvodnevna praktična obuka na terenu za savetodavce iz oblasti ratarstva i povrtarstva.

Prvi dan obuke realizovan je na oglednoj parceli Poljoprivredne škole „Despot Đurađ“ iz Smedereva, na kojoj je posejan ogled sa hibridima kukuruza po novoj metodologiji o čemu su prisutni detaljno upoznati. PSSS Smederevo realizuje ogled sa hibridima kukuruza u kome je zastupljeno šest različitih semenskih kuća i 30 hibrida kukuruza. Drugi termin za praktičnu obuku u okviru ovog modula je u četvrtom kvartalu u periodu setve pšenice i ostalih strnih žita i realizovaće se na teritoriji PSSS Jagodina.
U uvodnoj reči učesnike obuke su pozdravili dr Rade Jovanović, direktor IPN, gospođa Ana Bogunović iz MPŠV, gospođa Elena Frank iz kompanije BFC, predstavnik Agrodrona i Goran Pavlović, direktor PSSS Smederevo. Edukaciji su prisustvovali i predstavnici Privredne komore Srbije i Srednjih poljoprivrednih škola.

U realizaciji obuke učestvovali su stručnjaci IPN: direktor dr Rade Jovanović, kordinatori modula 1 pomoćnik direktora za nauku prof. dr Snežana Janković, moderator modula dr Divna Simić i Vojin Cvijanović.

Predavači na obuci bili su iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad: prof. dr Radivoje Jevtić, dr Goran Malidža, prof. dr Miroslav Zorić i dr Bojan Mitrović, koji su učesnicima pored praktične obuke predstavili sledeće teme:
-Upoznavanje učesnika edukacije sa metodologijom izvođenja sortnih mikroogleda
-Razlozi unapređenja metoda za izvođenje demonstarcionih ogleda sa hibridima kukuruza
-Statistički pokazatelji kao osnov za unapređenje procene vrednosti i davanja preporuka za proizvodnju najboljih hibrida kukuruza
-Procena vrednosti i preporuka hibrida kukuruza na osnovu unapređenog sistema testiranja
-Upoznavanje sa praktičnom realizacijom setve ogleda sa različitim hibridima kukuruza.

Tokom obuke ispred kompanije Agrodron gospodin Alvirović sa saradnicima je učesnicima praktično prikazao korišćenje pametnih tehnologija u poljoprivredi i upotrebu dronova u tretiranju protiv korova kao i snimanje setve ogleda dronom.

Cilj modula je edukacija savetodavaca PSSS iz oblasti ratarstva i povrtarstva, kako bi dobijena znanja na najefikasniji način primenili u budućem postavljanju ovog tipa ogleda, a dobijene rezultate koristili u radu sa poljoprivrednim proizvođačima u cilju povećanja prosečnih prinosa ratarskih useva na poljoprivrednim gazdinstvima.

Praktična-terenska obuka je sve vreme realizovana na otvorenom polju uz poštovanje preventivnih mera donetih u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19.

Materijal sa edukacije

 

 

    

 

 

 Izvor: IPN