- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 5 dana, 19 sati ranije by Katarina Nešković.
-
AutorČlanci
-
15.08.2025 u 08:21 #613152
Katarina Nešković
UčesnikПРОУЗРОКОВАЧ БАКТЕРИОЗНЕ ПЛЕМЕЊАЧЕ И УВЕЛОСТИ ЛЕКСЕ
Распрострањена је у већини региона гајења леске. Штете које проузрокује ова бактерија могу бити веома значајне, а у екстремним случајевима могу бити од 60-90%. Штете настају услед редукције лисне масе и сушења гранчица, што се одражава на квалитет плодова.Симптоми болест се испољава на свим надземним деловима заражених биљака. Први симптоми уочавају се током пролећа на пупољцима у виду тамних фолигоналних пега. Оболели пупољци добијају мрку боју и често се не отварају. Пеге на листу су у почетку ситне, прозрачне и влажне. На старим гранама долази до пуцања коре и формирања рак рана. У оквиру пега, како на лишћу тако и на гранама, појављује се бактеријски ексудат. На плоду се јављају тамно мрке или црне пеге. Циклус развића патоген се одржава у зараженим пупољцима, младарима и рак ранама. Инфекција младих листова може се јавити у условима њиховог влажења у трајању од 1 часа, када сустоме отворене, а ткива добро хидратисана. Пупољци су осетљиви од самог поћетка њиховог развоја, док су гране и гранчице осетљиве током активног раста, у пролеће. Температуре изнад 20 Ц погодују развоју патогена, али се он може развијати и на нижим температурама. У периодима дужег влажења патоген се може преносити и водом из пукотина на гранама. Фактори стреса код биљака, као што су пролећни мразеви, суше и зиме са веома ниским температурама, погодују лакшем продирању и развоју патогена. Заразе се могу остварити и у јесен на местима одвајања листа од петељке.Мере заштите пошто се патоген преноси садним материјалом, прва мера у сузбијању је садња здравог садног материјала.Од механичких мера значајно је одсецање и уништавње оболелих биљних делова или целих биљака, ради смањења инфекционог потенцијала. Од хемијских мера, користе се препарати на бази неорганиских једињења бакра. Препоручују се три третирања овим препаратима. Прво рано у пролеће пре кретања вегетације, друго током лета и треће у јесен.
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.