Ventilacija u ovčarniku

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #629220
    Radosavljević Dragan
    Učesnik

      Uslovi mikroklimata u objektima, a pre svega temperaturni režim, ventilacija i osvetljenje, mogu ispoljiti značajan uticaj na zdravstveno stanje životinja, proizvodne rezultate i ekonomske efekte.

      Stvoriti u objektu povoljne mikroklimatske uslove, znači osigurati dovoljne količine čistog i svežeg vazduha, bez velike vlažnosti i odgovarajuće temperature. Sistem za ventilaciju objekta, bio pasivan ili aktivan, mora ispuniti sledeće:

      • Optimalna brzina strujanja vazduha je 0,2-0,4m/s i ne bi trebalo dozvoliti da pređe 0,5m/s.
      • Maksimalne dozvoljene količine ugljendioksida su 0,035%, ugljenmonoksida 0,003% i sumporvodonika 0,002%.

      Izgradnjom dovoljnog broja prozora i lanterne na krovu u većem delu godine će se objekat kvalitetno ventilirati. Uglavnom problem predstavlja nekoliko dana ekstremnih vremenskih prilika tokom leta (visoka temperatura uz visoku vlažnost vazduha) i tokom zime (niske temperature uz visok vazdušni pritisak bez vetra).

      Korišćen tekst:“Unapređenje proizvodnje ovčijeg mesa“, autor dr.Ivan Pihler

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.