Vađenje i čuvanje krompira

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 mesec ranije by Dejan Pešić.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #618915
    Dejan Pešić
    Učesnik

      Vađenje krompira zavisi od toga dali se vadi mladi krimpir ili krompir za skladištenje. Mladi krompir se u zavisnosti od sorte vadi za 60 – 90 dana kada dostigne veličinu za tržište ali kora krtole mora da bude tanka i da se lako skida. Krompir za skladištenje se vadi za 100 – 130 dana, kada biljka potpuno uvene i kada kora krtole očvrsne i ne skida se trljanjem.

      Pre početka vađenja krompira na 10 – 15 dana treba pokositi nadzemni deo biljke kako bi se kora na krtolama dodatno učvrstila. Vađenje se obavlja po suvom vremenu kako bi zemlja lakše otpala sa krtola i kako bi se manje oštećivale.

      Vađenje može biti ručno (ašov, motike) ili mašinski vadilice, kmbajni naročito ako se radi o većim površinama. Pre skladištenja krompir mora biti suv, bez oštećenja i bolesti sa dobro očvrslom korom.

      U skladištu treba biti temperatura na 4 – 6 <span style=”font-family: Liberation Serif, serif;”>°</span><span style=”font-family: Liberation Serif, serif;”>C za čuvanje merkantilnog krompira, a 2- 4 </span><span style=”font-family: Liberation Serif, serif;”>°</span><span style=”font-family: Liberation Serif, serif;”>C za čuvanje semenskog </span><span style=”font-family: Liberation Serif, serif;”>krompira</span><span style=”font-family: Liberation Serif, serif;”> sa relativnom vlažnošću vazduha 85 – 95 %, kako ne bi došlo do sušenja krtola. U skladištu mora biti potpuni mrak, jer na svetlost može dobiti zelenu boju i stvaranje solanina. Provetravanje mora biti obavezno kako ne bi došlo do kondenzacije i razvoja bolesti.</span>

      <span style=”font-family: Liberation Serif, serif;”>Krtole krompira je najbolje čuvati u drvenim gajbama, sanducima, mrežastim vrećama ili rasutim po podu u soju do 1,5 m. Za čuvanjeje nabolje koristiti podrum, trapove ili specijalizovana skladišta sa kontrolisanom temperaturom i vlagom. </span>

      <span style=”font-family: Liberation Serif, serif;”>Tokom čuvanja neophodno je povremeno pregledati krompir i ukloniti trule krtole ako ih ima.</span>

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.