Tov jagnjadi u periodu dojenja

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 mesec ranije by Branka Todorovic.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #609635
    Branka Todorovic
    Učesnik

      Tov jagnjadi na sisi predstavlja prvu i izuzetno značajnu fazu u intenzivnoj proizvodnji jagnjećeg mesa,
      koja obuhvata period od rođenja do dostizanja telesne mase od približno 18 do 22 kg, u zavisnosti od
      rase, proizvodnog cilja i sistema držanja. Ova faza traje prosečno do 60. dana starosti, a karakteriše je
      visoka efikasnost konverzije mleka u telesnu masu i intenzivan rast uz minimalne troškove koncentrovane
      hrane.
      Osnovu ishrane u ovom periodu čini ovčije mleko, koje obezbeđuje visok nivo lako svarljivih proteina,
      mlečne masti, laktoze i imunološki značajnih komponenti (imunoglobulini, enzimi, bioaktivni peptidi).
      Zbog visoke energetske i biološke vrednosti mleka, jagnjad u ovoj fazi ostvaruju dnevne priraste od 250
      do 350 g, što predstavlja optimalan fiziološki odgovor na dobro balansiranu ishranu i genetski potencijal.
      Sa prihranjivanjem jagnjadi treba početi što pre. Prihranjivanje obezbeđuje veći prirast jagnjadi u ranom
      periodu kada je iskorišćavanje hrane najbolje. Jagnjad se hrane dva puta dnevno. Pored majčinog mleka
      jagnjad mogu da pojedu 100-220 g hrane dnevno.Hrana mora biti kvalitetna i mora sadržati potrebne
      količine proteina.Prihranjivanje jagnjadi u tovu za vreme dojnog perioda vrši se koncentratima i senom.
      Najčešće se upotrebljavaju sledeći koncentrati: kukuruz, ovas, ječam, mekinje I uljane sačme.Od kabastih
      hraniva najbolje je seno lucerke ili dateline, koje se može davati u normalnom obliku ili pripremljeno
      seckano.
      Negde se tov jagnjadi u dojnom periodu kombinuje sa mlekom i pašom. Jagnjad dobijaju prethodno
      manje količine sena, da bi se time spečio nadun, koji se javlja pri napasanju na bujnim i rosnim
      pašnjacima.Pošto je ova varijanta tova jagnjadi u dojnom periodu jeftinija nego varijanta sa upotrebom
      koncentrata, to se jagnjenje podešava, tako da jagnjad stasaju do početka vegetacije da bi mogla da koriste
      pašu u vegetacionom periodu. U trenutku postizanja zadovoljavajuće težine, moguće je sprovesti
      zalučenje, odnosno prelazak na ishranu baziranu isključivo na čvrstoj hrani, čime se započinje druga faza
      tova ili se jagnjad plasiraju na tržište kao mlado meso sa specifičnim organoleptičkim osobinama.
      Branka Todorović
      Savetodavac za stočarstvo PSSS Kuršumlija

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.