- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 mesec ranije by Branka Todorovic.
-
AutorČlanci
-
16.06.2025 u 08:31 #609635
Branka Todorovic
UčesnikTov jagnjadi na sisi predstavlja prvu i izuzetno značajnu fazu u intenzivnoj proizvodnji jagnjećeg mesa,
koja obuhvata period od rođenja do dostizanja telesne mase od približno 18 do 22 kg, u zavisnosti od
rase, proizvodnog cilja i sistema držanja. Ova faza traje prosečno do 60. dana starosti, a karakteriše je
visoka efikasnost konverzije mleka u telesnu masu i intenzivan rast uz minimalne troškove koncentrovane
hrane.
Osnovu ishrane u ovom periodu čini ovčije mleko, koje obezbeđuje visok nivo lako svarljivih proteina,
mlečne masti, laktoze i imunološki značajnih komponenti (imunoglobulini, enzimi, bioaktivni peptidi).
Zbog visoke energetske i biološke vrednosti mleka, jagnjad u ovoj fazi ostvaruju dnevne priraste od 250
do 350 g, što predstavlja optimalan fiziološki odgovor na dobro balansiranu ishranu i genetski potencijal.
Sa prihranjivanjem jagnjadi treba početi što pre. Prihranjivanje obezbeđuje veći prirast jagnjadi u ranom
periodu kada je iskorišćavanje hrane najbolje. Jagnjad se hrane dva puta dnevno. Pored majčinog mleka
jagnjad mogu da pojedu 100-220 g hrane dnevno.Hrana mora biti kvalitetna i mora sadržati potrebne
količine proteina.Prihranjivanje jagnjadi u tovu za vreme dojnog perioda vrši se koncentratima i senom.
Najčešće se upotrebljavaju sledeći koncentrati: kukuruz, ovas, ječam, mekinje I uljane sačme.Od kabastih
hraniva najbolje je seno lucerke ili dateline, koje se može davati u normalnom obliku ili pripremljeno
seckano.
Negde se tov jagnjadi u dojnom periodu kombinuje sa mlekom i pašom. Jagnjad dobijaju prethodno
manje količine sena, da bi se time spečio nadun, koji se javlja pri napasanju na bujnim i rosnim
pašnjacima.Pošto je ova varijanta tova jagnjadi u dojnom periodu jeftinija nego varijanta sa upotrebom
koncentrata, to se jagnjenje podešava, tako da jagnjad stasaju do početka vegetacije da bi mogla da koriste
pašu u vegetacionom periodu. U trenutku postizanja zadovoljavajuće težine, moguće je sprovesti
zalučenje, odnosno prelazak na ishranu baziranu isključivo na čvrstoj hrani, čime se započinje druga faza
tova ili se jagnjad plasiraju na tržište kao mlado meso sa specifičnim organoleptičkim osobinama.
Branka Todorović
Savetodavac za stočarstvo PSSS Kuršumlija -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.