Tajberi

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #610225
    Tošković Milan
    Učesnik

      Tajberi pripada jagodičastim voćnim vrstama i predstavlja hibrid nastao ukrštanjem maline i
      kupine. Odlikujue se veoma krupnim plodom sa prosečnom težinom od 7-11 grama, dužine
      3,5-5,0 i širine 2,0-2,5 cm. Boja ploda varira od tamno crvene do tamno ljubičaste. Po izgledu
      ploda podseća na malinu, dok je po ukusu sličan kupini. Prinosna je voćna vrsta i po hektaru
      može dati od 20-25 tona ploda. Ova voćna vrsta interesantna je za amaterske voćnjake i
      proizvodnju na okućnicama. Za uspešno gajenje preporučuje se špalirni uzgoj slično kao kod
      maline ili kupine. Dobri rezultati u proizvodnji postižu se na osunčanim i ocednim terenima.
      Da bi se održavao rod i osigurao zadovoljavajući prinos poželjno je da se svake 2-3 godine u
      zasad unese zgoreo stajnjak. Tajberi je otporan na niske temperature, cveta kasno, tako da ne
      postoji opasnost da će kasni prolećni mrazevi napraviti štetu u zasadu. Cvetovi su beli,
      krupniji nego kod kupine. Samooplodna je voćna vrsta tako da nije potreban oprašivač, ali je
      u cvetanju poželjno u zasad uneti pčele radi boljeg oprašivanja, krupnijih i kvalitetnijih
      plodova. Sadi se na rastojanju 2,0-2,5 m. u redu i međurednim rastojanjem od 3,0 m. Stubove
      je potrebno postaviti na rastojanju od 5-7 metara u zavisn osti od kojeg su materijala (drveni,
      betonski ili metalni). Visina stubova iznad zemlje treba da je oko 2 metra. Za naslon je
      potrebno postaviti 3-4 reda pocinkovane žice, s tim da se prva žica postavlja na 0,6 m. od
      nivoa zemlje. Žica služi za pravilno vezivanje i optimalan raspored izdanaka na špaliru, kako
      bi bili optimalno osunčani i kako bi se lakše mogla obaviti berba plodova. Rezidba u rodu i
      održavanje zasada je krajnje jednostavna i veoma je slična kao kod kupine. Izvodi se tako što
      se svi izdanci koji su doneli rod nakon berbe oštrim makazama odseku do zemlje, iznesu iz
      zasada i spale. Mladi izdanci iz teku će vegetacije se u proleće razvode duž špalira i oni u
      narednoj godini donose rod. Tajberi je otporan na bolesti i štetočine, tako da se može uzgajati
      bez upotrebe hemijskih sredstava. U zavisnosti od klimatskih prilika i nadmorske visine na
      kojoj se gaji, plodovi za berbu stižu početkom jula. Berba se obavlja u nekoliko navrata u
      zavisnosti od zrenja plodova i traje oko mesec dana, a ukoliko su vremenski uslovi povoljni i
      duže. Plod se koristi za proizvodnju u svežem stanju, zamrznut ili kao prerađevina. Od
      prerađevina najčešće se proizvodi sok,džemovi, slatko. Pored ovih karakteristika i veoma lake
      agrotehnike ova voćna vrsta svakako je interesantna i trebalo bi da nađe svoje mesto kod
      proizvođača voća. Izvor:savetodavna.org

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.