Surutka – proizvodnja i upotreba

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #620311
    Biljana Blagojević
    Učesnik

      Сурутка- производња и употреба

      Сурутка је течност која настаје као нуспродукт при поступку производње сира или казеина. Неправедно се назива „отпадним продуктом“, јер по својим нутритивним својствима спада у најлековитије природне производе. Вековима  се користила за јачање организма као и за лечење разних болести.

      Код производње сира или казеина само 10-20% млека се искористи за добијање производа, док  80-90% одлази у споредни производ-сурутку. Да би се добио квалитетан производ, најбитније је имати добру сировину, односно кравље или козје млеко доброг квалитета и од проверених произвођача. Сурутка се може производити и у кућним условима, а поступак је веома једноставан. Млеко се најпре процеди, загрева до кључања, а онда се сири са јогуртом или киселим млеком. Такође, може се користити сирће или лимун. Када се одвојио сир, шерпа се ставља на хладно место и тек након најмање 12 сати прoцеди сир користећи газу. Сир се може правити и ако млеко не проври, већ се у загрејано млеко на 37-38 <sup>°</sup>С додаје течно сирило и остави млеко да остоји око 2 сата , што је довољно да се сир одвоји од сурутке. Цеђење сурутке треба обављати у хладнијој просторији, на температурама око 15<sup>°</sup>С , да не би дошло да развоја бактерија и да сурутка не би постала кисела већ при самом цеђењу.  У фрижидеру, у стакленим  флашама, може стајати неколико дана.

      Сурутка се најчешће прави од крављег или козјег млека. Кравља сурутка је пријатнијег укуса и мириса, али  истраживања су  показала да је козја сурутка богатија олигоелементима и липидима који се директно метаболишу.  Козја сурутка садржи и до 10% мање  лактозе, па могу да је конзумирају и особе које имају алергије, укључијући и децу. Лако је сварљива, јер природни пробиотици у сурутки стимулишу раст корисних бактерија и смањују ризик од дигестивних проблема.

       

       

       

       

      Благодети редовног коришћења сурутке су бројни:

      -Протеин козје сурутке посебно је користан  за побољшање имуног и дигестивног система јер појачава производњу леукоцита и антитела која су корисна за имунитет.Такође, козја сурутка подстиче избацивање токсина из организма, захваљујући виском садржају глутатиона, природног антиокисанса.

      -И једна и друга сурутка садржи лако сварљиве протеине богате есенцијалним аминокиселинама који подстичу раст и регенерацију ткива, као и побољшање регенерације мишића. Протеини из сурутке смањују апетит и убрзавају метаболизам, док ниска калоријска вредност потпомаже губитку килограма.

      -Калцијум из сурутке доприноси јачању костију и смањује ризик од остеопорозе.

      -Конзумирање сурутке подржава функцију јетре и помаже њен опоравак код особа са хепатитисом или масном јетром. Редовним коришћењем  се доприноси одржавању стабилног нивоа шећера у крви.

      -Захваљујући високом садржају витамина и минерала, сурутка подстиче хидратацију и еластичност коже, чинећи је здравијим и сјајнијом.

      Када се почиње са коришћењем сурутке, препоручује се пола чаше три пута дневно, а касније се може пити и до 1 литар дневно,  у зависности да је потребно за лечење или за одржавање општег здравља.

       

       

       

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.