Sorta višnje Lenka

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #629969
    Mirjana Nikolić
    Učesnik

      <p style=”text-align: left;”>Pri izboru  sorata dva osnovna parametra su redovni prinosi i vrhunski kvalitet ploda. Pored toga, bitna je  pogodnost za mehaničku berbu i preradu, kasno cvetanje da bi se izbeglo oštećenje od prolećnog mraza, okrugla koštica, otpornost na Blumeriella jaapii i Monilinia laxa, samokompatibilnost i dugačak interval zrenja.</p>
      <p style=”text-align: left;”>Lenka je novija sorta višnje stvorena na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu kao spontani sejanac, a priznata 2014. godine kao nova sorta.    Vreme cvetanja: druga nedelja aprila, dužina cvetanja oko 15 dana                                                                                                                                                  Vreme sazrevanja: sredina juna                                                                                                                                                                                                                  Rodnost: Samooplodna, kao dobri oprašivači za sortu Lenka pokazali su se sorta Sofija I sorta Šumadinka                                                                            Plod: oko 8g, randman 93%, duga peteljka »5cm                                                                                                                                                                                  Suva materija: oko 18%                                                                                                                                                                                                                                      Kiseline: oko 1%</p>
      <p style=”text-align: left;”>Veoma je otporna na ekonomski važne bolesti kao što su Monilinia laxa, Monilinia fructigena, Blumeriella jaappi i Wilsonomyces carpophilus. Zbog krupnog ploda i prijatnog slatko-nakiselog ukusa preporučuje se za stonu potrošnju i preradu.</p>

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.