Smanjenje sadržaja mlečne masti

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #630840
    Rosić Boban
    Učesnik

      Do smanjenja sadržaja mlečne masti dolazi pri ishrani krava muzara sa obrocima siromašnim u sirovim vlaknima ( celulozi ) a bogatim u jednostavnim šećerima ili pri ishrani sa velikim količinama nezasićenih masti. Posledica ova dva uzročna faktora je pod uticajem faze laktacije, učestalosti i nivoa ishrane, zatim veličine čestica u obroku i ugojenosti krave.

      Kod obroka sa visokim sadržajem sirovih vlakana, bakterije rumena proizvode mnogo višesirćetne nego propionske kiseline, dok kod obroka siromašnim u sirovim vlaknima odnos ovih kiselina je uži, a proizvodnja propionske kiseline znatno uvećana. U ovakvim slučajevima kiselost rumena je veoma povećana. Mlečna žlezda koristi sirćetnu kiselinu za sintezu mlečne masti.

      Među najvažnije mere tretiranja krava sa smanjenjem sadržaja mlečne masti spadaju sledeće:

      • Povećati količinu grubih kabastih hraniva ili sadržaj sirovih vlakana u obroku ( više sena, slame ),
      • Umesto mlevenja samo zrna kukuruza uvesti u obrok krava mlevenje celog klipa sa kočankom ili suvi repin rezanac,
      • Hraniti krave muzare manjim količinama kukuruza ili drugih prerađenih zrna žitarica. Krave ne treba hraniti sa fino mlevenim kabastim hranivima.
      • Smeši koncentrata za krave muzare potrebno je dodati 0,75% sode bikarbone plus 0,35% magnezijum oksida.

      Zaključak kod prevencije pojave smanjena mlečne masti je da smo u jurnjavi za što većom proizvodnjom mleka, zaboravili da su krave ipak preživari i da moraju da u obrocima ipak imaju više kabastog dela nego koncentrovanog. Na ovaj način bi dobili mnogo veću dugovečnost grla.

      Boban Rosić PSSS Kruševac

      Savetodavac za stočarstvo

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.