- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 nedelje, 1 dan ranije by Savo Došović.
-
AutorČlanci
-
22.09.2025 u 19:30 #625480
Savo Došović
UčesnikMnogi činioci pre berbe utiču na kvalitet crnog luka i njegovo čuvanje.Dužina i kvalitet čuvanja crnog luka su sortne specifičnosti ali i faktori spoljašne sredine,zaštita tokom vegetacije,zrelost i vreme berbe kao i način berbe.
Cilj čuvanja crnog luka je da ne dođe do proklijavanja lukovica,da se očuva kvalitet i da lukovice tokom čuvanja ostanu zdrave.Poseban problem čuvanja crnog luka predstavljaju gljivice i bakterije koje prouzrokuju trulež glavica.One se pojavljuju još na njivi pa se tako iz polja mogu preneti u skladišta gde u neuslovnim prostorijama nastavljaju svoje širenje i razvoj.
Da bi se smanjile pojave bolesti pri skladištenju a istovremeno što duže sačuvali lukovice crnog luka vađenje se mora obaviti po suvom vremenu da bi lukovice suve stigle u skladište i tokom čuvanja obavezno sprečiti kondenzaciju vode na lukovicama.Mora se voditi računa o higijenskim merama kako bi se smnjila mogućnost razvoja gljiva tokom čuvanja.
Vreme vađenja je veoma bitan faktor u čuvanju crnog luka i ono se određuje na osnovu procenta poleglih biljaka.Luk treba vaditi kada je poleglo 50 do 60 %.Luk pre skladistenja treba očistiti tako što se skidaju suvi listovi uz obavezno ostavljanje vrata lukovice oko 2 cm.Takođe pre skladištenja ukloniti ovojne ljuspe luka.Skladištiti samo zdrave,neoštećene i dobro osušene lukovice.
Optimalna temperatura za čuvanje crnog luka je nula stepeni i pri vlažnosti vazduha od 65-70% može se čuvati 6-9 meseci uz povremeno strujanje vazduha.Strujanje vazduha u prvih nedelju dana treba biti intenzivnije ka ko bi se sa sigurnošću osušila ljuska i istovremeno sprečilo širenje gljivica na njihovoj površini. PSSS Kuršumlij Savo Došović,dipl.ing.poljoprivrede -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.