Šargarepa – PRAVILNO SKLADIŠTENJE

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #634151
    Maksimović Slavica
    Učesnik

      Za duže čuvanje šargarepe, a da se ne smanji kvalitet i bude u ispravnom zdravstvenom stanju utiču mnogi faktori: izbor sorte, ageoekološki uslovi pred vađenje kao i agrotehničke i fitosanitarne mere koje se sprovode tokom vegetacije..
      Vađenje šargarepe
      Šargarepu treba vaditi u optimalnoj tehnološkoj zrelosti jer prezreo koren je osetljiviji na bolesti. U vreme vađenja koren treba da je ujednačen, čvrst, svetlo narandžaste boje i da bude odgovarajuće veličine za odabranu sortu. Ukoliko su visoke dnevne temperature vađenje je potrebno obavljati u ranim jutarnjim časovima kada je biljka rashlađena.
      Na višim temperaturama intenzivira se razvoj patogena. Vađenje šargarepe početkom oktobra, produžava vreme čuvanja.
      Priprema korena za čuvanje
      Odmah nakon vađenja šargarepe potrebno je hlađenje tj. izložiti koren temperaturi ispod 5 stepeni u trajanju 24 h. Lagano pranje korena šargarepe ima za cilj da se očuva pokožica na korenu I tako umanji dehidratacija korena tokom čuvanja.
      Transport
      Ambalaža za pakovanje korena potrebno je da bude čista, a ukoliko je drvena ambalaža potrebno je dezinfikovati kao i skladišni prostor za čuvanje. Potrebno je tokom vađenja korena što je moguće manje povređivati isti . Transport treba da je bez većih vibracija što umanjuje gubitke i pucanje korena.
      Najvažniji prouzrokovači bolesti koji se javljaju tokom čuvanja šargarepe su:
      Sclerotinia spp
      Tokom čuvanja šargarepe značajno obolenje je bela trulež koju prouzrokuje Sclerotinia spp, a infekcija nastaje još u polju. Zaražen koren je mekan i vodnjikav, a često se na njemu razvija beličasta navlaka-micelija gljive, kasnije se javljaju i sitna crna telašca – sklerocije.
      Alternaria radiciana – Crna trulež šargarepe
      Usled infekcije ovom gljivom na korenu nastaju suve, crne, ulegnute pege. Gljiva zahvata ceo koren koji propada, a vrlo brzo se bolest širi i na susedne biljke. Gljiva zaražava koren u skladištu i na nižim temperaturama tako da se ona smatra najopasnijom gljivom u skladištu. Gljiva luči i mikotoksine.
      Pored navedenih gljiva koje se najčešće javljaju na uskladištenoj šargarepi nije retka pojava i drugih gljiva i nekih bakterija.
      MERE SPREČAVANJA NASTANKA BOLESTI TOKOM ČUVANJA ŠARGAREPE
      Uklanjanjem oštećenih korenova pre skladištenja, primenom higjensko – sanitarnih mera, adekvatne hemijske zaštite tokom vegetacije i pri adekvatnim uslovima čuvanja pojava bolesti na korenu se može sprečiti i značajno umanjiti.
      USLOVI ZA ČUVANJE ŠARGAREPE
      Da bi se šargarepa održala u dobrom zdravstvenom stanju i kako bi se izbeglo isušivanje korena, najbolje je da se čuva na temperaturi od 0- 1°C i pri relativnoj vlažnosti vazduha od najmanje 95%.
      Negativne temperature će izazvati izmrzavanje korena šargarepe.
      ČUVANJE ŠARGAREPE U TRAPU
      Pored čuvanja korena u skladištima ona se uspešno može čuvati u kućnim uslovima u trapu
      Postoje više vrsta trap-skladišta za čuvanje korena šargarepe:
      1.SA SLAMOM
      Na dno staviti sloj slame oko 20 sm; Sloj mrkve ne sme preći 60 sm; Koren pokriti slojem slame 20sm

      2.U PESKU
      Šargarepa se može čuvati u trapu čistog umereno vlažnog peska. Pesak sprečava gubljenje vlage, preterano zagrevanje, širenje bolesti

      3.U GAJBICAMA, KUTIJAMA…
      Čuvanje šargarepe u gajbicama, kutijama često je praksa. Pre skladištenja na ovaj način na dno treba staviti pesak ili papir kao izolacioni sloj, kao i primeniti ukoliko ima više slojeva šargarepe.

      Napunjenu ambalažu pokriti i najbolje čuvati u podrumu ili drugim prostorijama gde nema opasnosti od izmrzavanja i gde nema opasnosti od glodara koji mogu oštetiti uskladištenu šargarepu.
      PSSS ŠABAC, Slavica Maksimović savetodavac za zaštitu bilja

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.