Raž- privredni značaj

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #629141
    Knežević Jovana
    Učesnik

      Raž- privredni značaj

      Raž ima veliki privredni, a i agrotehnički značaj, ali i pored toga gaji se na manjim površinama. Razlog tome je mala konkurentnost raži u prinosima u odnosu na prinose rodnijih pravih žita.

      Raž je hlebno žito. Ražani hleb je karakterističan po tome što dugo ostaje svež, svarljiv je i zbog bogatstva vitaminima grupe A, B i E preporučuje se u ishrani dijabetičara. Zrno raži se koristi kao sirovina za dobijanje skroba i alkohola, dok klice raži se koriste u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.

      Raž je pored primene u ishrani ljudi našla i primenu u ishrani domaćih životinja. Raž se koristi za spravljenje koncenrovane stočne hrane, zatim gaji se u smeši sa stočnim graškom, grahoricama ili uljanim repicama za dobijanje voluminozne stočne hrane. Slama raži može se koristiti na više načina: kao prostirka za domaće životinje ili u domaćoj radinosti – izrada korpica, asura, šešira ili kao sirovina u industriji.

      Agrotehnički značaj ogleda se u tome što je raž usev guste setve i dobar je predusev za najveći broj ratarskih i povrtarskih kultura.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.