Priprema ovaca za zimu

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #630881
    PSSS Nis
    Učesnik

      Zima na farmi donosi brojne izazove, ali uz dobru pripremu, ovce mogu bez problema prebroditi hladne mesece i dočekati proleće u odličnoj kondiciji. U nastavku donosimo sveobuhvatan vodič o tome kako pripremiti stado za zimu – od ishrane i zdravstvene zaštite, do uređenja prostora i praćenja reproduktivnog ciklusa. Dolaskom zime prestaje paša, pa je najvažniji zadatak stočara da obezbedi kvalitetnu zimsku ishranu. Osnova obroka je seno – najbolje livadsko ili detelinsko – koje mora biti suvo, bez plesni i neprijatnog mirisa. Dnevna potreba jedne ovce kreće se od 2 do 3 kilograma sena, u zavisnosti od njene starosti, fiziološkog stanja i veličine.Koncentrati, poput ječma, kukuruza ili specijalizovanih smeša za ovce, dodaju se u obrok, naročito za visoko steone ovce i dojilje. Ne sme se zaboraviti ni na stalno prisustvo soli i mineralno-vitaminskih dodataka, bilo kroz obrok ili u vidu lizalica. Voda mora biti dostupna u svakom trenutku – čista, sveža i nezaleđena. Pre nego što se ovce presele u zimovnik, neophodno je sprovesti antiparazitski tretman – dehelmintizaciju – kako bi se izbegli zdravstveni problemi u zatvorenom prostoru. Takođe, preporučuje se vakcinacija prema savetu veterinara, naročito protiv bolesti koje se lakše šire u zatvorenom, poput klostridijalnih infekcija.Važan korak je i pregled papaka. Uklanjanje prljavštine, korekcija i dezinfekcija značajno smanjuju rizik od šepanja i infekcija. Po potrebi, ovce treba tretirati i protiv spoljašnjih parazita – vaši, krpelja ili šuge. Ovce dobro podnose niske temperature, ali su izuzetno osetljive na vlagu i propuh. Zimski smeštaj mora biti suv, sa prirodnom ventilacijom koja omogućava izmenu vazduha bez stvaranja promaje. Na pod se postavlja debeli sloj čiste slame koja služi kao izolacija i udoban ležaj. Prostirku treba redovno čistiti i obnavljati, kako bi se izbeglo stvaranje vlage i neprijatnih gasova, poput amonijaka. Poželjno je da staja ima prirodno osvetljenje, ali i mogućnost produženja dana veštačkim svetlom – optimalno je 10 do 12 sati svetlosti dnevno, što pozitivno utiče na reproduktivne i metaboličke procese u organizmu ovce.  Ako je parenje obavljeno u ranu jesen, prvi jagnjeci se mogu očekivati već krajem zime. Zato je važno na vreme odvojiti visoko steone ovce u mirniji deo objekta, sa dodatnim prostornim i prehrambenim zahtevima. Ovakve ovce zahtevaju poseban nadzor, bogatiju ishranu i više prostora – posebno pred sam porođaj.Vođenje evidencije o parenju, steonosti i očekivanom datumu jagnjenja značajno olakšava organizaciju i sprečava moguće probleme. Priprema za zimu počinje već u kasno leto – obezbeđivanje dovoljno sena, slame, koncentrata i dodataka treba da bude završeno pre prvih mrazeva. Redovno praćenje zaliha, zdravlja i ponašanja ovaca tokom zime omogućava pravovremeno reagovanje u slučaju bilo kakvih problema.

       

      Marković Miloš PSSS NIŠ

      Savetodavac za stočarstvo

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.