- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 4 dana, 2 sati ranije by Jelena Stanisavljević.
-
AutorČlanci
-
11.06.2025 u 10:58 #609253
Jelena Stanisavljević
UčesnikTekst na portalu PSSS Srbije
Postupci konzervisanja lakokvarljivih namernica
Za duži transport do potrošača,potrebni su odgovarajući uslovi u pogledu transporta i skladištenja.
Primenom odgovarajućih uslova treba da dođe samo do minimalnih nepoželjnih promena,namernice moraju biti prihvatljive za potrošlju u svežem stanju.
U pogledu moguće dužine skladištenja razlikuju se proizvodi
- koji sporo žive gde se ubraja krompir
- brzo žive gde se ubraja jagoda
Ove promene zavise od vrste i sorte,stepena zrelosti,načina branja,uslova transporta i skladištenja.
Nedovoljno zrelo voće se smežura i lakše podleže bolestima,dok prezreli biljni delovi mogu da se čuvaju samo kraće vreme.
Samo neoštečeni plodovi i biljni delovi mogu normalno da se čuvaju,dok oštećeni plodovi brže dišu i lako podležu mikrobiološkoj aktivnosti.
Dužina tranporta do skladištenja kao i visina temperature u direktnoj su vezi sa vremenom uspešnog čuvanja.
Na primer kod jabuke posle berbe one se čuvaju nedenju dana na 21°C,a posle se skladište na 0°C,vreme uspešnog skladištenja se smanjuje za 9 nedenja.
Jabuke koje su držane 7 dana na 12 °C pre unošenja u hladnjaču na 0°C,čuvaju se 4 nedelje kraće u poređenju sa jabukama koje su skladištene u hladnjači neposredno posle berbe.
U pogledu uslova skladištenja misli se na visinu temperature pri kojoj se biljni delovi čuvaju.
Ako se uzme u obzir da se brzina biohemijskih reakcija povećava za tri ili više puta sa povećanjem temperature za 10°C,jasno je da se visinom temperature može uticati na brzinu ovih reakcija,odnosno na kvalitet i dužinu upotrebne vrednosti namernice.
Može se zaključiti da u konrolisanim uslovima čuvanja se može uticati kako na kvalitet tako i na dužinu vrednosti lakokvarljivih namernica.
Navodnjavanje i preterano đubrenje negativno utiču na čuvanje namernica.
Diplomirani inženjer tehnologije Jelena Stanisavljević
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.