- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 nedelja, 6 dana ranije by Zdravković Aleksandar.
-
AutorČlanci
-
07.08.2025 u 07:20 #612286
Zdravković Aleksandar
UčesnikPegavost lista višnje i trešnje (Blumeriella jaapii)
Značaj oboljenja je u prevremenom opadanju lisne mase. U rasadnicima oboljenje može dovesti u pitanje sazrevanje izdanaka, a u voćnjacima u rodu količinu i kvalitet prinosa, a povećava i opasnost od izmrzavanja.
Simptomi oboljenja – najčešće se javljaju na listovima. Sa lica lista se javljaju okrugle ili ugaone crveno mrke pege, dok se sa naličja stvaraju blago ispupčene pege koje postaju bele usled formiranja reproduktivnih organa gljive. U slučaju intenzivnog napada pege se spajaju, liska žuti i opada. Simptomi se prvo javljaju na donjim listovima, a kasnije napreduje ka višim spratovima. U slučaju povoljnih klimatskih uslova listovi opadaju još pre berbe. Oboljenje se međutim češće javlja krajem leta.
Ciklus razvića – Patogen prezimljava u zaraženom opalo m lišću. U proleće se stvaraju plodonosna tela u kojima sazrevaju askospore. U nekim slučajevima prezimljavaju i konidije, tako da prve infekcije mogu da ostvare i askospore i konidije. Zaraze obično počinju u periodu cvetanja ranih sorti trešnje, a traje 3-4 nedelja. U kasnijem preiodu infekcije ostvaruju samo konidije. Za ostvarenje zaraza potrebno je vlaženje listova, zbog čega gljiva pričinjava štete tokom kišovitih proleća (na primer 2010).
Mere zaštite – U preventivne mere se mogu ubrojiti pravilan izbor za podizanje voćnjaka, izbor sorte, odgovarajuće snabdevanje hranivima, formiranje provetrene krune, sakupljanje i zakopavanje zaraženih listova. Rane zaraze se mogu sprečiti hemijskim sredstrvima u periodu od opadanja kruničnih listića do kraja juna. Protiv ospičavosti lišća koja se u literature navodi i kao mrka pegavost lišća višnje i trešnje u Srbiji su registrovani: Delan 700 WG, Galileo (ditianon) 0,075%, Morfej (ditianon) 0,75 kg/ha, Acustic, Doddy (dodin) 0,15%, Agrodin 65 WP (dodin) 0,1%.
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.