- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 5 dana, 22 sati ranije by Miloš Nikolić.
-
AutorČlanci
-
08.09.2025 u 13:22 #619710
Miloš Nikolić
UčesnikOrganska proizvodnja višnje predstavlja savremeni pristup poljoprivredi koji kombinuje tradicionalne metode uzgoja sa savremenim znanjem o zaštiti životne sredine i zdravlju potrošača. Ovaj vid proizvodnje fokusiran je na očuvanje prirodnih resursa, plodnosti zemljišta i biodiverziteta, uz isključivo korišćenje prirodnih sredstava i metoda. U organskoj proizvodnji višnje ne koriste se sintetička hemijska sredstva poput pesticida, herbicida i mineralnih đubriva. Umesto toga, koriste se:
prirodna đubriva (kompost, stajnjak, zelenišno đubrenje),
biološka zaštita bilja (korišćenje prirodnih neprijatelja štetočina),
mehaničko i ručno uklanjanje korova…Ovakav način uzgoja zahteva više rada i znanja, ali rezultira zdravijim plodovima i dugoročnom zaštitom zemljišta i životne sredine.
Organska višnja se izdvaja na tržištu po svom kvalitetu, ukusu i nutritivnoj vrednosti. Takođe, organski proizvodi često dostižu višu cenu, što proizvođačima može doneti veću zaradu, posebno ako se izvoze na zahtevna inostrana tržišta. Za potrošače, organska višnja predstavlja bezbedniju i zdraviju alternativu konvencionalnim plodovima, jer ne sadrži ostatke pesticida i drugih hemikalija. Organska proizvodnja višnje zahteva strogo poštovanje standarda i redovnu kontrolu od strane sertifikacionih tela. Postupak dobijanja sertifikata može biti dug i zahtevan, jer je potrebno dokumentovati sve aktivnosti i metode korišćene tokom uzgoja. Pored toga, biljke u organskoj proizvodnji su često izloženije bolestima i štetočinama, pa proizvođači moraju da ulože dodatni trud u preventivne mere i stalni nadzor. -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.