Muža ovaca – Kosovka Jakšić

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #618506
    Jakšić Kosovka
    Učesnik

      Mleko iz vimena ovaca se dobija mužom koja se obavlja ručno ili mašinski. No, bez obzira na način, muža mora da bude pravilna kako bi se vime ovaca održalo u stalnoj aktivnosti i kako bi se iz njega izmuzla sva, odnosno najveća moguća količina kvalitetnog mleka.

      Broj muža tokom dana zavisi od količine mleka koju ovca daje. U prvih nekoliko dana nakon jagnjenja, ako mleko obilno nadolazi, ovce se muzu tri puta dnevno, dok se posle toga muža obično obavlja dva puta dnevno. Mašinska muža je savremeni našin dobijanja mleka i ona se najčešće primenjuje na farmama ili u zapatima gde se gaji veći broj ovaca, dok se najveće količine mleka u nas još uvek proizvode i dobijaju ručnom mužom. Veoma je značajno da se muža izvodi higijenski. Pre početka muže vime treba oprati mlakom vodom a zatim ga obrisati suvom krpom. Tokom pranja vimena muzač istovremeno i nadražuje sise kako bi se izazvalo nalivanje mleka. Izmuzavanje prvih mlazeva ima za cilj da odstrani mleko iz sisnog kanala zato što oni sadrže najveći broj mikroorganizama. Zbog toga se ovi mlazevi izmuzuju u posebnu posudu i bacaju van štale. Sisa se obično obuhvata pri osnovi kažiprstom i palcem, a zatim celom šakom. Pritiskom i povlačenjem odozgo nadole mleko izlazi u mlazevima iz vimena. Da bi se dobilo higijenski čisto I ispravno mleko, pri muži je potrebno održavati čistoću celokupnog pribora, kao i odeće muzača.

      Kosovka Jakšić dipl.ing.

       

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.