- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 dan, 5 sati ranije by Zafirović Stojanović Milena.
-
AutorČlanci
-
30.06.2025 u 09:15 #610617
Zafirović Stojanović Milena
UčesnikKruna voćarstva jeste momenat berbe plodova. Osnovni cilj jeste prikupljanje plodova u optimalnom stepenu zrelosti uz što manje gubitke i oštećenja. Blagovremenom berbom smanjuju se posledice prerane i prekasne berbe koje mogu biti u vidu smanjenog prinosa jabuka. Plodovi se slabije čuvaju. Slabiji je kvalitet plodova, osnovna boja je slabo izražena, a jače se ističe zelena boja. Plodovi nemaju tipičnu sortnu aromu, gorkog su ukusa i podložni su pojavi fizioloških bolesti (npr. gorke pege.).
Postoje dve faze zrelosti plodova jabuke, koje su vrlo važne u određivanju vremena berbe: Fiziološka i tehnološka zrelost. Fiziološka zrelost nastupa kad je plod jabuke najkrupniji, a semenke mogu u povoljnim uslovuma proklijati.Tehnološka zrelost nastupa kad plodovi jabuke postignu najbolje karakteristike potrebne za dalju namenu (konzumacija, čuvanje u skladištu, čuvanje u hladnjači ili prerada).
Tehnološka zrelost predstavlja vreme kada su ubrani plodovi najpodesniji za jelo u svežem stanju. U ovom periodu plodovi postižu najbolji kvalitet – ukus, aromu i sočnost.
Plodovi ranih letnjih sorti jabuke beru se šest-sedam dana pre tehnološke zrelosti, jesenjih sedam do 14 dana pre tehnološke zrelosti, a zimskih sorti jabuke u botaničkoj zrelosti.
Ako se oberu nezreli, plodovi jabuke su sitni, slabo obojeni, kiseli i neukusni, a podložni su fiziološkim oboljenjima kao što su gorke pege i potamnjivanje pokožice. U prezrelim plodovima jabuke, međutim, dok su još na stablu, mogu da se pojave staklavost i jonatanove pege.Metode koje se koriste za procenu optimalnog momenta berbe su: broj dana od punog cvetanja do berbe; suma temperatura od punog cvetanja do berbe; broj dana od T stadijuma ploda do berbe. Dopunske metode su na osnovu promene boje pokožice ploda, promena boje semenjače, lakoća odvajanja ploda od grane. Egzaktne metode podrazumevaju primenu: jodno skrobnog testa, refraktometrijski indeks; čvrstina ploda; merewe intenziteta disanja i sadržaja etilena u plodovima.
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.