Kada brati jabuke

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 dan, 5 sati ranije by Zafirović Stojanović Milena.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #610617
    Zafirović Stojanović Milena
    Učesnik

      Kruna voćarstva jeste momenat berbe plodova. Osnovni cilj jeste prikupljanje plodova u optimalnom stepenu zrelosti uz što manje gubitke i oštećenja. Blagovremenom berbom smanjuju se posledice prerane i prekasne berbe koje mogu biti u vidu smanjenog prinosa jabuka. Plodovi se slabije čuvaju. Slabiji je kvalitet plodova, osnovna boja je slabo izražena, a jače se ističe zelena boja. Plodovi nemaju tipičnu sortnu aromu, gorkog su ukusa i podložni su pojavi fizioloških bolesti (npr. gorke pege.).

      Postoje dve faze zrelosti plodova jabuke, koje su vrlo važne u određivanju vremena berbe: Fiziološka i  tehnološka zrelost. Fiziološka zrelost nastupa kad je plod jabuke najkrupniji, a semenke mogu u povoljnim uslovuma proklijati.Tehnološka zrelost nastupa kad plodovi jabuke postignu najbolje karakteristike potrebne za dalju namenu (konzumacija, čuvanje u skladištu, čuvanje u hladnjači ili prerada).

      Tehnološka zrelost predstavlja vreme kada su ubrani plodovi najpodesniji za jelo u svežem stanju. U ovom periodu plodovi postižu najbolji kvalitet – ukus, aromu i sočnost.
      Plodovi ranih letnjih sorti jabuke beru se šest-sedam dana pre tehnološke zrelosti, jesenjih sedam do 14 dana pre tehnološke zrelosti, a zimskih sorti jabuke u botaničkoj zrelosti.
      Ako se oberu nezreli, plodovi jabuke su sitni, slabo obojeni, kiseli i neukusni, a podložni su fiziološkim oboljenjima kao što su gorke pege i potamnjivanje pokožice. U prezrelim plodovima jabuke, međutim, dok su još na stablu, mogu da se pojave staklavost i jonatanove pege.

      Metode koje se koriste za procenu optimalnog momenta berbe su: broj dana od punog cvetanja do berbe; suma temperatura od punog cvetanja do berbe; broj dana od T stadijuma ploda do berbe. Dopunske metode su na osnovu promene boje pokožice ploda, promena boje semenjače, lakoća odvajanja ploda od grane. Egzaktne  metode podrazumevaju primenu: jodno skrobnog testa, refraktometrijski indeks; čvrstina ploda; merewe intenziteta disanja i sadržaja etilena u plodovima.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.