- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 sati, 36 minuta ranije by Maksimović Tanja.
-
AutorČlanci
-
24.09.2025 u 08:39 #626296
Maksimović Tanja
UčesnikZimskim tretiranjem voćaka suzbijaju se i prezimljavajuće forme insekata, kao i mahovine i lišajevi, kojima su vrlo često obavijena stabla voćaka, naročito šljive. Svako prodiranje bilo kog od ovih patogena u drvo voćke neimenovano dovodi do slabljenja njene snage, manjeg roda u narednoj vegetaciji i do skraćivanja dužine života voćke. Krečenje voćaka veoma je značajna stara mera koja se još uvek primenjuje i korisna je naročito u zasadima koštičavih voćnih vrsta. Krečenjem debla voćki, donjih delova ramenih grana štiti se voćka od pucanja kore i nastajanja rana tokom zimskog perioda kada ima oscilacija temperatura. Veoma je bitno ovu meru izvesti na vreme tokom novembra ili decembra jer do temperaturnih kolebanja koja izazivaju pucanje kore na deblu najčešće dolazi krajem januara i februara. Prolećno krečenje koje pojedini proizvođači obavljaju u martu i aprilu nema efekat u sprečavanju pucanja kore debla. Pored kreča može se dodati sumpor u prahu i kuhinjska so, a odnos u smesi je sledeći: 5kg kreča, 0,5kg kuhinjske soli i 0,2kg sumpora u prahu. Kuhinjska so daje lepljivost smesi i bolje lepljenje za koru prilikom premazivanja, a sumpor ima zaštitno dejstvo. Premazivanje smesom obaviti posle nekoliko dana i po lepom vremenu. Osim sprečavanja pucanja kore debla i zaštitnog delovanja koje ispoljavaju kreč i sumpor, premazivanjem u stabla belom bojom, utiče se i na odlaganje kretanja vegetacije, što može pomoći u izbegavanju prolećnih mrazeva.Osnovna namena ovog prskanja je: Dezinfekcija stabla od patogena koji se nalaze na njemu i sprečavanje infekcije preko ranica od opalog lišća, pukotina od mraza i ostalih oštećenja nastalih na drugi način; sprečavanje posebne grupe infekcija, koja se bez ovog prskanja ne mogu držati pod kontrolom, a koje mogu nastati od momenta opadanja prvog lista i tokom čitavog perioda mirovanja voćaka
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.