Izbor hraniva za zasušene krave

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #609050
    Ivanka Vidojkovic
    Učesnik

      <p align=”justify”>За <span lang=”sr-RS”>засу</span><span lang=”sr-RS”>ш</span><span lang=”sr-RS”>ене</span> високогравидне краве потребно је обезбедити најквалитетније сено и <span lang=”sr-RS”>сила</span><span lang=”sr-RS”>ж</span><span lang=”sr-RS”>у</span>. <span lang=”sr-RS”>Препору</span><span lang=”sr-RS”>ч</span><span lang=”sr-RS”>ује</span> се <span lang=”sr-RS”>сме</span><span lang=”sr-RS”>ш</span><span lang=”sr-RS”>а</span> ливадског сена и легуминоза, односно квалитетно луцеркино сено. Ако се у оброк даје и <span lang=”sr-RS”>со</span><span lang=”sr-RS”>ч</span><span lang=”sr-RS”>на</span> храна, сено се даје око 2кг/100кг <span lang=”sr-RS”>те</span><span lang=”sr-RS”>ж</span><span lang=”sr-RS”>ине</span> краве.</p>
      <p align=”justify”>Од <span lang=”sr-RS”>сила</span><span lang=”sr-RS”>ж</span><span lang=”sr-RS”>а</span> у обзир долази квалитетна кукурузна <span lang=”sr-RS”>сила</span><span lang=”sr-RS”>ж</span><span lang=”sr-RS”>а</span> и <span lang=”sr-RS”>сена</span><span lang=”sr-RS”>ж</span><span lang=”sr-RS”>а</span>. <span lang=”sr-RS”>Сила</span><span lang=”sr-RS”>ж</span><span lang=”sr-RS”>а</span> од легуминоза се не <span lang=”sr-RS”>препору</span><span lang=”sr-RS”>ч</span><span lang=”sr-RS”>ује</span> јер <span lang=”sr-RS”>оби</span><span lang=”sr-RS”>ч</span><span lang=”sr-RS”>но</span> <span lang=”sr-RS”>садр</span><span lang=”sr-RS”>ж</span><span lang=”sr-RS”>и</span> бутерну киселину, која <span lang=”sr-RS”>мо</span><span lang=”sr-RS”>ж</span><span lang=”sr-RS”>е</span> неповољно деловати на гравидну <span lang=”sr-RS”>ж</span>ивотињу. Максимална <span lang=”sr-RS”>коли</span><span lang=”sr-RS”>ч</span><span lang=”sr-RS”>ина</span> <span lang=”sr-RS”>сила</span><span lang=”sr-RS”>ж</span><span lang=”sr-RS”>е</span> која се даје 2-2.5 кг/100 кг телесне <span lang=”sr-RS”>те</span><span lang=”sr-RS”>ж</span><span lang=”sr-RS”>ине</span>, али је боље давати <span lang=”sr-RS”>не</span><span lang=”sr-RS”>ш</span><span lang=”sr-RS”>то</span> мање.</p>
      <p align=”justify”>Укуипна <span lang=”sr-RS”>коли</span><span lang=”sr-RS”>ч</span><span lang=”sr-RS”>ина</span> <span lang=”sr-RS”>со</span><span lang=”sr-RS”>ч</span><span lang=”sr-RS”>не</span> хране која се <span lang=”sr-RS”>мо</span><span lang=”sr-RS”>ж</span><span lang=”sr-RS”>е</span> давати је 3-3.5 кг/100 кг телесне <span lang=”sr-RS”>те</span><span lang=”sr-RS”>ж</span><span lang=”sr-RS”>ине</span>.</p>
      <p align=”justify”>Концентрати се дају у <span lang=”sr-RS”>коли</span><span lang=”sr-RS”>чи</span><span lang=”sr-RS”>ни</span> од 2 кг па на <span lang=”sr-RS”>ви</span><span lang=”sr-RS”>ш</span><span lang=”sr-RS”>е</span>, у зависности од квалитета кабасте хране (сена и <span lang=”sr-RS”>сила</span><span lang=”sr-RS”>ж</span><span lang=”sr-RS”>е</span> ). Концентрат мора бити <span lang=”sr-RS”>прилаго</span><span lang=”sr-RS”>ђ</span><span lang=”sr-RS”>ен</span> тако да <span lang=”sr-RS”>садр</span><span lang=”sr-RS”>ж</span><span lang=”sr-RS”>и</span> довољно протеина, минералних материја, витамина и других додатака и да се оброк у целини добро избалансира и задовољи све потребе гравидне <span lang=”sr-RS”>ж</span>ивотиње. <span lang=”sr-RS”>Препору</span><span lang=”sr-RS”>ч</span><span lang=”sr-RS”>ује</span> се <span lang=”sr-RS”>концентрована</span><span lang=”sr-RS”> сме</span><span lang=”sr-RS”>ш</span><span lang=”sr-RS”>а</span> направљена од овса, кукуруза, сунцокретове <span lang=”sr-RS”>са</span><span lang=”sr-RS”>ч</span><span lang=”sr-RS”>ме</span> и <span lang=”sr-RS”>пшеничних</span> мекиња (20-30%), уз додавање минерала и витамина.</p>
      <p align=”justify”>У летњем периоду, најбоље је да гравидне краве и јунице бораве на <span lang=”sr-RS”>па</span><span lang=”sr-RS”>ш</span><span lang=”sr-RS”>њаку</span> и конзумирају <span lang=”sr-RS”>па</span><span lang=”sr-RS”>ш</span><span lang=”sr-RS”>у</span> по вољи, која ако је квалитетна <span lang=”sr-RS”>мо</span><span lang=”sr-RS”>ж</span><span lang=”sr-RS”>е</span> подмирити све захтеве <span lang=”sr-RS”>ж</span>ивотиње. Ако нема <span lang=”sr-RS”>па</span><span lang=”sr-RS”>ш</span><span lang=”sr-RS”>њака</span>, <span lang=”sr-RS”>по</span><span lang=”sr-RS”>ж</span><span lang=”sr-RS”>ељно</span> је да се <span lang=”sr-RS”>ж</span>ивотиње налазе <span lang=”sr-RS”>напоље</span> у испусту на сунцу и да се хране са квалитетном <span lang=”sr-RS”>поко</span><span lang=”sr-RS”>ш</span><span lang=”sr-RS”>еном</span> зеленом масом. Ако <span lang=”sr-RS”>па</span><span lang=”sr-RS”>ш</span><span lang=”sr-RS”>е</span> нема довољно, односно слабог је квалитета, потребно је <span lang=”sr-RS”>вр</span><span lang=”sr-RS”>ш</span><span lang=”sr-RS”>ити</span> прихрањивање квалитетним кабастим хранивима и концентратима.</p>
      <p align=”justify”>Хранива која се користе у исхрани морају бити доброг квалитета, здрава и без <span lang=”sr-RS”>не</span><span lang=”sr-RS”>ч</span><span lang=”sr-RS”>исто</span><span lang=”sr-RS”>ћ</span><span lang=”sr-RS”>а</span>. Покварена, смрзла и <span lang=”sr-RS”>бу</span><span lang=”sr-RS”>ђ</span><span lang=”sr-RS”>ава</span> <span lang=”sr-RS”>хранива </span>се не смеју давати гравидним, <span lang=”sr-RS”>зас</span><span lang=”sr-RS”>уш</span><span lang=”sr-RS”>еним</span> кравама, јер <span lang=”sr-RS”>мо</span><span lang=”sr-RS”>ж</span><span lang=”sr-RS”>е</span> <span lang=”sr-RS”>до</span><span lang=”sr-RS”>ћ</span><span lang=”sr-RS”>и</span> до <span lang=”sr-RS”>пореме</span><span lang=”sr-RS”>ћ</span><span lang=”sr-RS”>аја</span> у пробавним органима, а у <span lang=”sr-RS”>те</span><span lang=”sr-RS”>ж</span><span lang=”sr-RS”>им</span> <span lang=”sr-RS”>слу</span><span lang=”sr-RS”>ч</span><span lang=”sr-RS”>ајевима</span> и до <span lang=”sr-RS”>поба</span><span lang=”sr-RS”>ч</span><span lang=”sr-RS”>аја</span>.</p>
      <p align=”justify”><span lang=”sr-RS”>Ж</span>ивотиње треба редовно напајати <span lang=”sr-RS”>све</span><span lang=”sr-RS”>ж</span><span lang=”sr-RS”>ом</span> водом, али да она не буде хладна и <span lang=”sr-RS”>зале</span><span lang=”sr-RS”>ђ</span><span lang=”sr-RS”>ена</span>.</p>
      <p align=”justify”>У овом периоду нормално храњена <span lang=”sr-RS”>ж</span>ивотиња треба да <span lang=”sr-RS”>пове</span><span lang=”sr-RS”>ћ</span><span lang=”sr-RS”>а</span> <span lang=”sr-RS”>те</span><span lang=”sr-RS”>ж</span><span lang=”sr-RS”>ину</span> на крају периода за 10-12% у односу на <span lang=”sr-RS”>по</span><span lang=”sr-RS”>ч</span><span lang=”sr-RS”>етну</span>.</p>
      <p align=”justify”>Период <span lang=”sr-RS”>засу</span><span lang=”sr-RS”>ш</span><span lang=”sr-RS”>ења</span> крава треба да траје 60 дана и није <span lang=”sr-RS”>препору</span><span lang=”sr-RS”>ч</span><span lang=”sr-RS”>љиво</span> овај период <span lang=”sr-RS”>скра</span><span lang=”sr-RS”>ћ</span><span lang=”sr-RS”>ивати</span>.</p>
      <p align=”justify”>Тамо где се не производи кукурузна <span lang=”sr-RS”>сила</span><span lang=”sr-RS”>ж</span><span lang=”sr-RS”>а</span> оброк за краве се мо<span lang=”sr-RS”>же</span> саставити и само од сена (14 кг квалитетног луцеркиног и ливадског сена дневно/грлу – <span lang=”sr-RS”>просе</span><span lang=”sr-RS”>ч</span><span lang=”sr-RS”>но</span> ), <span lang=”sr-RS”>ч</span>име се подмирују углавном све потребе, осим у фосфору и он се мора посебно додавати. Уз ово се мора редовно давати и око 50 гр. соли дневно.</p>
      <p lang=”sr-RS”>Иванка Николић</p>
      <p lang=”sr-RS”>дипл. инж. сточарства</p>

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.