Ilinka – Novopriznata sorta breskve poznijeg vremena zrenja

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #609376
    Janković Zoran
    Učesnik

      Sorta Ilinka je nastala, metodom planske hibridizacije ukrštanjem sorti Flaminija i Samerset na Radmilovcu, Oglednom dobru poljoprivrednog fakulteta u Zemunu oplemenjivačkim radom profesora Dragana Nikolića, Vere Rakonjac, Dragana Milatovića, Aleksandra Radovića i Gordana Zeca. Odobrena i stavljena na listu priznatih sorti 2023. godine.

      Ilinka se odlikuje se poznim vremenom sazrevanja (kraj avgusta i početak septembra). Stablo. se odlikuje srednje bujnim rastom, cveta srednje pozno, cvetovi su ružoliki. Rano prorodi, rađa redovno i obilno, a karakteriše je dobra otpornost na zimske i prolećne mrazeve, kao i na prouzrokovače bolesti.

      Plod je krupan, prosečne mase 150 g, okruglastog oblika, veoma atraktivan. Pokožica ploda je narandžasto-žute boje, tanka sa retkim maljama. Dopunska crvena boja prekriva celu površinu ploda. Ilinka spada u najobojenije sorte i jedna je od retkih sorti breskve u ovom periodu sazrevanja kod kojih je cela površina ploda prekrivena dopunskom bojom.

      Meso ploda je žuto, čvrsto, sočno i kvalitetno, slatkog ukusa i izražene arome. Odlikuje se izuzetno visokim sadržajem rastvorljivih suvih materija (oko 19%) i šećera (14%) i relativno niskim sadržajem kiselina (oko 0,60%), tako da spada u grupu slatkih sorti breskve.

      Koštica je sitna, okruglastog oblika i lako se odvaja od mesa (kalanka).

      Jedna je od najboljih kasnih sorti breskve sa izuzetno kvalitetnim i atraktivnim plodovima zbog čega se preporučuje njeno širenje u proizvodnji, naročito beogradskom podunavlju u kome je i nastala.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.