DOZREVANJE PARADAJZA

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #628072
    Savo Došović
    Učesnik

      Potpuni uspeh u gajenju povrća zavisi od prvovremene berbe.Obzirom na način korišćenja, povrće se bere u najpogodnijoj zrelosti.Kašnjenje sa berbom zaustavljaju se procesi rasta,smanjuje se prinos i kvalitet.To je posebno izrazeno kod vrsta koje imaju postepeno zrenje(paradajz,paprika,krastavac…).

      Nekad se sa berbom i okasni,pa sa pojavom prvih mrazeva na biljkama ostaje dosta nezrelih,krupnih i zdravih plodova u ovom slučaju paradajza.Pored toga što se mogu koristiti za turšiju,ovakvi plodovi se mogu staviti na dozrevanje,što se često pribegava u baštenskoj proizvodnji i gde su zastupljenije manje količine roda.Važno je da su plodovi dostigli veličinu tipičnu za sortu,da su bez mehaničkih oštećenja i prisustva bolesti.
      Plodovi ubrani po suvom vremenu poređaju se u plitke gajbe,tako da se između zelenih plodova stavlja po neki crveni-zreo i zdrav plod.Optimalna temperatura za dozrevanje je od 21-24 stepena C,i uz relativnu vlažnost vazduha od 80-85%.Disanjem umetnutih zrelih plodova oslobađa se gas ETILEN koji ubrzava zrenje ostalih plodova.
      Povremeno je potrebno proveriti plodove kako bi se ukoliko ih ima izbacili truli plodovi.Zrenje počinje posle 10-15 dana i može trajati i do 45 dana.Svakih 4-5 dana izdvajati zrele plodove i koristiti ih u ishrani.

      PSSS KURŠUMLIJA Savo Došović,savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.