Čuvanje voća u običnim skladištima

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #631003
    Gvozdić Ljiljana
    Učesnik

      Voće u svežem stanju može se čuvati i u običnim skladištima. Za to mogu da posluže odgovarajući podrumi, trapovi, adaptirani magacini i slični magacinski objekti.

      Veoma često se ukazuje potreba privremenog čuvanja plodova jabuke i kruške preko zime. Potrebno ih je pripremiti, kako bi se što bolje sačuvali. Plodovi moraju biti zdravi, blagovremeno ubrani. Treba ih pojedinačno umotati u salvetice polumasnog papira, obične salvete ili tanki papir. Umotani plodovi slažu se u čistu ambalažu. Za ambalažu mogu poslužiti gajbe, sanduci i korpe. Na sanducima ako je potrebno napraviti
      rupe za ventilaciju. Ovako raspoređeni plodovi slažu se u razna skladišta. Potrebno je da stalaže budu drvene. Temperatura treba da se održava na oko 5ºC, relativna vlažnost vazduha od 70-80% i odgovarajuća ventilacija. Ukoliko se primeti smežuravanje vršnih plodova, pod treba kvasiti vodom ili se voda drži u više plićih, širokih posuda. Za slučaj pojave plesni na zidovima treba okrečiti ili premazati odgovarajućim sredstvima. Ovako se čuvaju plodovi tri do šest meseci. Umotani plodovi mogu i da se ređaju na pod u podrumu, na sloj slame debljine oko 20cm, u vidu trapezoidnog oblika (osnova da bude oko 2m, visina 1,5m, pri vrhu širine 1m i dužine prema uslovima). Proizvodi, materijali i hrana koja širi strani miris ne sme da bude u podrumu.
      Plodovi jabuke se mogu čuvati i u polietilenskim vrećama. Pakuje se do 5kg plodova. Vrećice treba zavezati i izbušiti na nekoliko mesta. Vrećice se čuvaju, složene u sanduke ili korpe, u podrumima. Ako se vrećice slažu u slojevima s peskom, pa se čuvaju u voćnjaku zaštićene zemljom ili u podrumu, mogu se sačuvati i preko šest meseci. Ovako pripremljeni plodovi čuvaju se i u trapovima. Prvo se napravi plato od nabijene
      zemlje. Plato može biti i popločan. Na taj plato se složi sloj slame debljine oko 15cm. Plodovi se zatim ređaju po toj slami (širine oko 2m u osnovi, a 1m pri vrhu). Preko plodova složi se slama oko 15cm debljine, a preko nje sloj vlažne zemlje oko 25cm debljine utabane sa strane. Odozgo, preko zemlje može se staviti polietilenska folija. U vidu dimnjaka po dužini se stavljaju ventilatori. Oko trapova se kopaju odgovarajući kanali za odvod vode. Važno je da se trapovi prave na ocednom, higijenski odgovarajućem mestu.

      Ljiljana Gvozdić dipl.inž.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.