Održana edukacija savetodavaca PSSS na temu „Obrada zemljišta kao adaptacijska mera na klimatske promene u poljoprivrednoj proizvodnji“

U skladu sa „Godišnjim planom usavršavanja poljoprivrednih savetodavaca i poljoprivrednih proizvođača“ za 2022. godinu, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Instituta za primenu nauke u poljoprivredi (IPN), održana je edukacija za Modul 12: „Obrada zemljišta kao adaptacijska mera na klimatske promene u poljoprivrednoj proizvodnji“.

Edukacija predstavlja deo projekta „Jačanje otpornosti sektora poljoprivrede na elementarne nepogode“ koji je pokrenut u saradnji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, FAO Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija uz podršku Evropske unije. Obukom su neposredno rukovodio Institut za primenu nauke u poljoprivredi.

Drugi dan edukacije je održan 24.10.2022. godine, kao terenska obuka, na oglednom polju PSS Institut Tamiš DOO Pančevo i u sali restorana Grand u Kačarevu.

Učesnici edukacije bili su savetodavci iz 22 Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije (PSSS), zaduženi za poslove ratarstva i povrtarstva.

Edukaciju je otvorila dr Ivana Bakić, iz Instituta za primenu nauke u poljoprivredi. Na početku edukacije učesnicima se obratio Nikola Stoisavljević, predstavnik Instituta Tamiš DOO Pančevo, koji je pozdravio sve prisutne i poželeo im srećan rad.    

Cilj edukacije bio je proširenje znanja u oblasti konzervacijske obrade zemljišta, kao mere koja može doprineti adaptaciji na klimatske promene u poljoprivrednoj proizvodnji.

Edukativni modul usmeren je na upoznavanje savetodavaca sa dva tipa sejalice za konzervacijsku obradu kod strnih žita i rad sejalice za strna žita i sitna semena Great Plains 1006NT u direktnoj setvi bez obrade u polju ovršenog kukuruza. Takođe, savetodavci su imali priliku da se upoznaju sa proizvođačem Radovanom Trajkovićem, koji duži niz godina sprovodi konzervacijsku obradu zemljišta na svom gazdinstvu, kakva su iskustva kada je u pitanju praktičan rad, troškovi obrade zemljišta i ostvareni prinosi.

Na edukaciji savetodavci su se upoznali sa neophodnim preduslovima da bi se ostvarila kvalitetna setva ozimih strnih žita u konzervacijskim sistemima obrade i kalkulacijom proizvodnje i cene koštanja proizvoda u sistemu direktne setve ozime pšenice. Na osnovu strukture varijabilnih troškova i analize osetljivosti rezultata kalkulacije brute marže u proizvodnji pšenice zaključeno je da konzervacijska obrada omogućava smanjenje troškova proizvodnje, smanjenje vremena i rada, posebno u vremenima najveće potražnje kao što su priprema zemljišta i setva, a u mehanizovanim sistemima smanjuje troškove ulaganja i održavanja mašina na duži vremenski period.

 

Očekuje se da će edukacija doprineti podizanju nivoa znanja savetodavaca u oblasti konzervacijske poljoprivrede što će biti od značaja za poljoprivredu u segmentu očuvanja kvaliteta zemljišta, kao prirodnog resursa na kom počiva poljoprivredna proizvodnja. Takođe, ova mera može doprineti kontroli zagađenja vazduha uopšte i globalnog zagrevanja kroz smanjenje emisije ugljen-dioksida, očuvanje organske materije zemljišta, manju potrošnju energenata,  sprečavanje paljenja žetvenih ostataka i uvođenje sertifikacije i trgovine karbon kreditima. Stečena znanja savetodavaca biće u funkciji podizanja svesti o značaju konzervacijskog sistema obrade, koji može doprineti sprečavanju gubitka obradivog i regeneraciji degradiranog zemljišta.

Materijal sa edukacije možete preuzeti: ovde

Predavač na edukaciji bio je master.inž. Bogdan Garalejić, savetodavac PSS Institut Tamiš DOO Pančevo, sa višegodišnjim iskustvom u ovoj oblasti rada.

Izvor: IPN