- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 4 dana, 9 sati ranije by Gvozdić Ljiljana.
-
AutorČlanci
-
09.10.2025 u 11:49 #631003
Gvozdić Ljiljana
UčesnikVoće u svežem stanju može se čuvati i u običnim skladištima. Za to mogu da posluže odgovarajući podrumi, trapovi, adaptirani magacini i slični magacinski objekti.
Veoma često se ukazuje potreba privremenog čuvanja plodova jabuke i kruške preko zime. Potrebno ih je pripremiti, kako bi se što bolje sačuvali. Plodovi moraju biti zdravi, blagovremeno ubrani. Treba ih pojedinačno umotati u salvetice polumasnog papira, obične salvete ili tanki papir. Umotani plodovi slažu se u čistu ambalažu. Za ambalažu mogu poslužiti gajbe, sanduci i korpe. Na sanducima ako je potrebno napraviti
rupe za ventilaciju. Ovako raspoređeni plodovi slažu se u razna skladišta. Potrebno je da stalaže budu drvene. Temperatura treba da se održava na oko 5ºC, relativna vlažnost vazduha od 70-80% i odgovarajuća ventilacija. Ukoliko se primeti smežuravanje vršnih plodova, pod treba kvasiti vodom ili se voda drži u više plićih, širokih posuda. Za slučaj pojave plesni na zidovima treba okrečiti ili premazati odgovarajućim sredstvima. Ovako se čuvaju plodovi tri do šest meseci. Umotani plodovi mogu i da se ređaju na pod u podrumu, na sloj slame debljine oko 20cm, u vidu trapezoidnog oblika (osnova da bude oko 2m, visina 1,5m, pri vrhu širine 1m i dužine prema uslovima). Proizvodi, materijali i hrana koja širi strani miris ne sme da bude u podrumu.
Plodovi jabuke se mogu čuvati i u polietilenskim vrećama. Pakuje se do 5kg plodova. Vrećice treba zavezati i izbušiti na nekoliko mesta. Vrećice se čuvaju, složene u sanduke ili korpe, u podrumima. Ako se vrećice slažu u slojevima s peskom, pa se čuvaju u voćnjaku zaštićene zemljom ili u podrumu, mogu se sačuvati i preko šest meseci. Ovako pripremljeni plodovi čuvaju se i u trapovima. Prvo se napravi plato od nabijene
zemlje. Plato može biti i popločan. Na taj plato se složi sloj slame debljine oko 15cm. Plodovi se zatim ređaju po toj slami (širine oko 2m u osnovi, a 1m pri vrhu). Preko plodova složi se slama oko 15cm debljine, a preko nje sloj vlažne zemlje oko 25cm debljine utabane sa strane. Odozgo, preko zemlje može se staviti polietilenska folija. U vidu dimnjaka po dužini se stavljaju ventilatori. Oko trapova se kopaju odgovarajući kanali za odvod vode. Važno je da se trapovi prave na ocednom, higijenski odgovarajućem mestu.Ljiljana Gvozdić dipl.inž.
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.