- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 4 sati, 28 minuta ranije by Ilić Danijela.
-
AutorČlanci
-
08.10.2025 u 10:11 #630848
Ilić Danijela
UčesnikЈесења сетва салате (Lactuca sativa)
Јесења производња салате намењена је коришћењу салате у току зиме и раног пролећа. За јесењу садњу користе се сорте које су отпорне на ниске температуре. Расад се производи у септембру у хладним лејама, а расађује до краја октобра. Производња је слична пролећној. Семе за сетву треба да буде из претходне године, како би се избегло физилошко мировање семена. Сеје се у редове 2-3 cm ред од реда и покрива се компостом дебљине 1 cm. Сетвена норма za 1 m<sup>2</sup> je 1-1,5 gr. После сетве засејану површину поваљати. Уколико је произвођач принуђен да користи семе из текуће године, онда то семе претходно треба натопити водом и држати у фрижидеру три дана, на температури од 4 степена C.
За садњу јесење салате потребна је добра припрема земљишта. Парцела се припрема одмах по убирању претходног усева. За расађивање салате потребно је да се претходно маркирају редови. Расађује се на редове 40×20 cm или 30×20 cm. Салата не подноси дубоку садњу. После расађивања извести 1-2 заливања уколико нема довољно влаге од падавина. Јесењи усев салате треба ђубрити малим количинама минералних ђубрива. Увек треба рачунати на количину хранива која је унета са претходним усевом. Потпуно изоставити ђубрење азотним ђубривима. Уколико су биљке ђубрене азотом ући ће у хладан период разнежене, а тиме и неприпремљене за ниске температуре. Укорењавање усева треба да се заврши пре појаве јачих јесењих мразева дужег трајања.
Рано у пролеће обавља се прихрањивање усева салате азотним ђубривима и плитко окопавање, чиме се разбија покорица која се формирала у току зиме. У новије време овај начин производње на отвореном пољу допуњује се применом пластичних фолија, које се постављају у типу ниских тунела или високих пластеника. Усев се гаји као њивски све до половине јануара. Како би се у каснијим фазама развића убрзао раст и обезбедило раније пристизање стасалих главица, усев се покрива фолијом крајем јануара и почетком фебруара. Оваквим начином производње главице сукцесивно стижу током марта месеца. Берба салате се изводи сукцесивно.
<p style=”text-align: right;”> Данијела Илић, маст.инж.пољопривреде</p>
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.