Priprema senaže od kasnog otkosa leguminoza

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 nedelja ranije by Rosić Boban.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #630288
    Rosić Boban
    Učesnik

      Након последњих падавина дошло је до пораста масе трава и легуминоза што би требало искористити за припрему квалитетне кабасте сточне хране. Пошто је сушење масе, због кратког дана и јаких роса, практично немогуће препорука је припрема сенаже. С друге стране пожељно је масу трава и легуминоза скинути пре зиме како неби дошло до великих оштећења од стране мишева током зиме.на усевима.

      Технологија припрема сенаже се не разликује од припреме од првог откоса. Масу трава и легуминоза прво покосити и скупити на откосе и оставити да провене 24 часа. Сутрадан након спадања росе масу покупити и сецкати сило-комбајном на дужину одреска од 1 цм. Тако серцкану масу сабити у припремљени објекат. Сабијање масе треба да буде боље него сабијање кукурузне силаже јер маса трава се нешто теже сабија. Уколико у силираној маси преовлађују легуминозе онда је обавезно додавати кукурузну прекрупу у количин од 7-10 % од укупне масе у слојевима после сваке приколице пре гажења. На овај начин се обезбеђије оптимална количина шећера за млечно-киселинско врење.

      Уколико у маси за силитање има више трава или има приближно исто трава и легуминоза онда није потребно ништа додавати него масу само добро сабити у објекту.

      Употреба инокуланата није неопходна али је пожељна због мањег грејања силиране масе након отварања сило-објекта.

      Овако припремљена сенажа може да има и до 20 % протеина у маси што дозвољава смањење употребе концентрата у оброку преживара и самим тим и економски ефекат укупне производње је много бољи.

      Бобан Росић,дипл.инг. ПССС Крушевац

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.