- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 nedelja, 6 dana ranije by Knežević Jovana.
-
AutorČlanci
-
30.09.2025 u 08:06 #629141
Knežević Jovana
UčesnikRaž- privredni značaj
Raž ima veliki privredni, a i agrotehnički značaj, ali i pored toga gaji se na manjim površinama. Razlog tome je mala konkurentnost raži u prinosima u odnosu na prinose rodnijih pravih žita.
Raž je hlebno žito. Ražani hleb je karakterističan po tome što dugo ostaje svež, svarljiv je i zbog bogatstva vitaminima grupe A, B i E preporučuje se u ishrani dijabetičara. Zrno raži se koristi kao sirovina za dobijanje skroba i alkohola, dok klice raži se koriste u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.
Raž je pored primene u ishrani ljudi našla i primenu u ishrani domaćih životinja. Raž se koristi za spravljenje koncenrovane stočne hrane, zatim gaji se u smeši sa stočnim graškom, grahoricama ili uljanim repicama za dobijanje voluminozne stočne hrane. Slama raži može se koristiti na više načina: kao prostirka za domaće životinje ili u domaćoj radinosti – izrada korpica, asura, šešira ili kao sirovina u industriji.
Agrotehnički značaj ogleda se u tome što je raž usev guste setve i dobar je predusev za najveći broj ratarskih i povrtarskih kultura.
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.