Određivanje momenta berbe šljive

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #629121
    Dragiša Ivković
    Učesnik

      Određivanje optimalnog vremena berbe šljive zavisi prvenstveno od namene šljive i
      vremena koje je potrebno da ubrana šljiva stigne do tržišta.
      Ukoliko se šljiva bere za svežu potrošnju, onda se berba obavlja malo pre nego što šljiva
      dostigne punu zrelost. Za ovu namenu se uglavnom koriste rane sorte šljive. Ubrani plodovi treba
      da budu čvrsti, jedri i dovoljno zreli. Ovde treba voditi računa i o vremenu koje treba da protekne
      dok šljiva ne dospe na tržište. Šljiva se za svežu potrošnju bere u dva do tri navrata. Berba se
      obavlja ručno. Šljiva se bere sa peteljkom i mora se voditi računa da na pokožici ostane pepeljak
      ili voštana prevlaka.
      Ako se šljiva bere za preradu, onda se u tu svrhu koriste uglavnom kasnije sorte
      šljiva.Plodovi namenjeni za preradu ostavljaju se duže na stablu, da što bolje sazru.Ova berba se
      obavlja kada su šljive u punoj zrelosti, jer tada imaju najbolji sadržaj šećera, suvih elemenata i
      mirisa. Ova berba se može obaviti ili ručno ili mašinski tresačima. Ovako urbane šljive se mogu
      koristiti za pripremu džemova, sokova,pekmeza, sušenje ili se mogu prerađivati u rakiju. Šljive
      se za ovu namenu beru bez peteljki.Vreme berbe se određuje na osnovu boje pokožice, broja
      dana od punog cvetanja do berbe, čvrstine mesa ploda, odnosa šećera i kiseline i dr. Ubrana
      šljiva se pakuje u sanduke, letvarice plitke, duboke i kose.
      Kod šljive razlikujemo dve vrste zrelosti: fiziološku i tehnološku. Fiziološka zrelost šljive
      je ona zrelost koju plodovi dostignu kada su maksimalno krupni, dobiju karakterističnu boju i
      kada se obrazuje sloj za odvajanje peteljke ploda od rodne grančice. U fiziološkoj zrelosti se beru
      plodovi šljive koji se koriste za upotrebu u svežem stanju, ili za preradu u kompot ili slatko.
      Tehnološka zrelost šljive je ona zrelost, koja nastupa posle fiziološke, kada plodovi imaju najviše
      šećera i drugih materija, kada su sočni, mirišljavi i ukusni. U ovoj zrelosti se beru plodovi šljive
      koja se koristi za preradu u rakiju, marmeladu ili koji se suše. Ako se sa berbom zakasni, prezreli
      plodovi otpadaju pre berbe, a oni koji ostanu na grani su po pravilu znatno lošijeg kvaliteta nego
      u tehnološkoj zrelosti.
      Plodove šljiva ne treba brati po vlažnom i kišovitom vremenu, već po suvom i lepom
      vremenu. Najpogodnije vreme za berbu je jutro (kad spadne rosa) i popodnevni časovi (pošto
      prođe najtopliji deo dana). Pri berbi plodova za stonu upotrebu treba početi od najnižih grana, pa
      postepeno ići ka vrhu krune. Da bi se sačuvao pepeljak, plodove valja brati direktno u ambalažu
      za isporuku. Obrane plodove u holandezima treba u voćnjaku pre transporta čuvati u hladovini,
      da ne bi došlo do njihovog pregrevanja i previranja.Plodove šljiva obrane mašinama treba što pre
      staviti u tankove sa prehlađenom vodom ili preraditi. U protivnom mogu da nastanu veliki gubici
      zbog kvarenja plodova.
      Šljiva ima dosta široku upotrebu. Može se koristiti u svežem stanju a može i za
      industrijsku preradu. Šljiva, kao voćna vrsta ima veliki značaj i iz razloga što ima veoma širok
      areal gajenja, u našoj zemlji uspeva na različitim terenima i na različitim nadmorskim visinama.

      Samo se 10 % šljive proizvedene u našoj zemlji koristi u svežem stanju, a čak 75 % šljive se
      preradi u rakiju.

      PSSS Negotin, Dragiša Ivković, savetodavac za tehnologiju

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.