- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 nedelja, 6 dana ranije by Dragiša Ivković.
-
AutorČlanci
-
29.09.2025 u 21:25 #629118
Dragiša Ivković
UčesnikKada početi berbu
Berba počinje kada se uspostave optimalni uslovi za berbu, a to je trenutak kada je procenat šećera i
vinskih kiselina u zadovoljavajućem odnosu. Berbu grožđa treba obavljati po lepom i suvom vremenu. Po
kiši i hladnom vremenu grožđe ne treba brati.
Takođe je bitno zdravstveno stanje grožđa. To je posebno važno kada se vrši tzv. probirna berba,gde se
moraju brati potpuno zdravi I zreli grozdovi.
Berba Vinskih sorti grožđa
Pre početka berbe svakodnevno meriti procenat šećera i kiselina. Za tu svrhu koristiti širomer ili ručni
refraktometar. Kada procenat šećera dostigne maksimum i više se ne povećava znači da je vreme za
berbu. Kada je određena optimalna zrelost grožđa i kada su obavljene sve organizaciono – tehničke
pripreme, počinje berba grožđa namenjenog preradi, odnosno pravljenju vina i drugih prerađevina.
Grožđe namenjeno proizvodnji vina bere se u fazi tehnološke zrelosti. Pod tim se podrazumeva onaj vid
zrelost grožđakoji za dati tip vina ima najbolji odnos šećera i ukupnih kiselina.
Berba vinskog grožđa obavlja se u jednom navratu, pri čemu se svaka sorta bere posebno. Radi se po
lepom i suvom vremenu. Temperatura treba da je od 20 do 25◦C. Čim je temperatura veća od 25◦C,
treba voditi računa da ne dođe do pregrejavanja grožđa i kljuka, ili u ambalaži, jer se to može nepovoljno
odraziti i na tok fermentacije, i na kvalitet budućeg vina. Po kiši i hladnom vremenu ne treba brati
grožđe, osim kada postoji opasnost od naglog razvoja sive plesni.
Vreme berbe grožđa
Najbolje je da berba počne ujutru čim prestane rosa. Ako je suviše visoka temperatura, kao što je to ove
berba se prekida oko podne kada je temperatura najveća i nastavlja posle podne kada dnevna
temperatura padne i nema opasnosti od pucanja bobica. Po mrazu grožđe ne treba brati, sem ako se
ono namerno ne ostavlja da ga zahvati mraz, da bi došlo do povećanja koncentracije šećera.
U ubranom grožđu prisustvo lišća i drugih nečistoća treba da je svedeno na minimum. Prilikom berbe
izbegava se trulo grožđe, jer će to uticati na pogoršanje kvaliteta vina. Beru se svi grozdovi, osim u
situacijama kada se radi o proizvodnji specijalnih vina, tada se obavlja probirna berba. U tim slučajevima
beru se samo zdravi i zreli grozdovi, samo prezreli grozdovi ili samo grozdovi čije su bobice napadnute
plesnima. Kod nas se berba vinskog grožđa uglavnom obavlja ručno. Od alata koriste se noževi i makaze.
U zavisnosti od prinosa grožđa, krupnoće grozdova i organizacije berbe po hektaru, za ručnu berbu
potrebno je angažovati najmanje 30 obučenih berača. Za dobijanje dobrog i kvalitetnog vina bitan je i
transport grožđa. Transport grožđa od mesta berbe vinograda do podruma gde će se vršiti prerada treba
obaviti u što kraćem vremenskom roku. U suprotnom, ako bi se odugovalačilo sa transportom, moglo bi
doći do početka fermentacije grožđanog soka pod uticajem temperature.PSSS Negotin, Dragiša Ivković, savetodavac za tehnologiju
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.