Berba vinskih sorti grožđa

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #629118
    Dragiša Ivković
    Učesnik

      Kada početi berbu
      Berba počinje kada se uspostave optimalni uslovi za berbu, a to je trenutak kada je procenat šećera i
      vinskih kiselina u zadovoljavajućem odnosu. Berbu grožđa treba obavljati po lepom i suvom vremenu. Po
      kiši i hladnom vremenu grožđe ne treba brati.
      Takođe je bitno zdravstveno stanje grožđa. To je posebno važno kada se vrši tzv. probirna berba,gde se
      moraju brati potpuno zdravi I zreli grozdovi.
      Berba Vinskih sorti grožđa
      Pre početka berbe svakodnevno meriti procenat šećera i kiselina. Za tu svrhu koristiti širomer ili ručni
      refraktometar. Kada procenat šećera dostigne maksimum i više se ne povećava znači da je vreme za
      berbu. Kada je određena optimalna zrelost grožđa i kada su obavljene sve organizaciono – tehničke
      pripreme, počinje berba grožđa namenjenog preradi, odnosno pravljenju vina i drugih prerađevina.
      Grožđe namenjeno proizvodnji vina bere se u fazi tehnološke zrelosti. Pod tim se podrazumeva onaj vid
      zrelost grožđakoji za dati tip vina ima najbolji odnos šećera i ukupnih kiselina.
      Berba vinskog grožđa obavlja se u jednom navratu, pri čemu se svaka sorta bere posebno. Radi se po
      lepom i suvom vremenu. Temperatura treba da je od 20 do 25◦C. Čim je temperatura veća od 25◦C,
      treba voditi računa da ne dođe do pregrejavanja grožđa i kljuka, ili u ambalaži, jer se to može nepovoljno
      odraziti i na tok fermentacije, i na kvalitet budućeg vina. Po kiši i hladnom vremenu ne treba brati
      grožđe, osim kada postoji opasnost od naglog razvoja sive plesni.
      Vreme berbe grožđa
      Najbolje je da berba počne ujutru čim prestane rosa.  Ako je suviše visoka temperatura, kao što je to ove
      berba se prekida oko podne kada je temperatura najveća i nastavlja posle podne kada dnevna
      temperatura padne i nema opasnosti od pucanja bobica. Po mrazu grožđe ne treba brati, sem ako se
      ono namerno ne ostavlja da ga zahvati mraz, da bi došlo do povećanja koncentracije šećera.
      U ubranom grožđu prisustvo lišća i drugih nečistoća treba da je svedeno na minimum. Prilikom berbe
      izbegava se trulo grožđe, jer će to uticati na pogoršanje kvaliteta vina. Beru se svi grozdovi, osim u
      situacijama kada se radi o proizvodnji specijalnih vina, tada se obavlja probirna berba. U tim slučajevima
      beru se samo zdravi i zreli grozdovi, samo prezreli grozdovi ili samo grozdovi čije su bobice napadnute
      plesnima. Kod nas se berba vinskog grožđa uglavnom obavlja ručno. Od alata koriste se noževi i makaze.
      U zavisnosti od prinosa grožđa, krupnoće grozdova i organizacije berbe po hektaru, za ručnu berbu
      potrebno je angažovati najmanje 30 obučenih berača. Za dobijanje dobrog i kvalitetnog vina bitan je i
      transport grožđa. Transport grožđa od mesta berbe vinograda do podruma gde će se vršiti prerada treba
      obaviti u što kraćem vremenskom roku. U suprotnom, ako bi se odugovalačilo sa transportom, moglo bi
      doći do početka fermentacije grožđanog soka pod uticajem temperature.

      PSSS Negotin, Dragiša Ivković, savetodavac za tehnologiju

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.