- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 dana, 6 sati ranije by Pipović Neđeljko.
-
AutorČlanci
-
10.09.2025 u 10:47 #620858
Pipović Neđeljko
UčesnikЗа прелазак конвенционалне на органску сточну фарму најважнији предуслов је обезбеђење сертификоване органске сточне хране. Узгој животиња од почетка треба бити интегрисан да нпр. мајка и младунче требају остати на истом газдинству. Период преласка треба да буде најмање (регулисан према правилнику о органској производњи):
• Дванаест месеци за коње и говеда намењена за производњу меса;
• Шест месеци за мале преживаре;
• Четири месеца за свиње;
• Три месеца за животиње за производњу млека;
• Десет седмица за перад за производњу меса, под условом да су при набавци била млађа од три дана;
• Шест седмица за перад за производњу јаја;
У периоду конверзије животиње и животињски производи се могу продавати једино са ознаком у “преласку” или на конвенционалном тржишту.
Паралелна производња може бити дозвољена уз одобрење сертификационог програма под условима да се производња одвија на начин који омогућава перманентну јасну раздвојеност целе производње (и производа).
Исхрана животиња
За исхрану животиња користе се искључиво хранива органског порекла. Храна за животиње обезбеђује се по правилу, са сопствене производне јединице, а када то није могуће, користи се храна са других производних јединица органске производње. Напасање животиња представља врло важан елеменат при органској сточарској производњи. При напасању животиње се крећу а тиме и повећавају своју конституцију и кондицију. Допунски се елиминише стрес као главни фактор за проузроковање болести.
Исхрана на органским фармама треба да буде базирана на напасању са квалитетном зеленом храном или силажом, при чему већина суве материје у дневном оброку животиња треба да потиче од волуминозне свеже, суве или силиране хране.
За младе животиње, исхрана природним млеком путем сисања треба да износи најмање 3 месеца за говеда и коње а за овце, козе и свиње најмање 45 дана. Употреба млека у праху за прихрањивање младих животиња није дозвољена. У исхрани органског узгоја животиња строго је забрањено кориштење ГМО хране, адитива, конзерванаса и отпада из кланица.
Животиње треба да имају приступ свежој води и храни у свако доба дана, кад год желе, што значи да произвођач треба ове услове обезбедити.
Ветеринарска медецина
Принцип органске пољопривреде је да се обезбеде здраве животиње на основу превенције, одабира животиња које су прикладне за природне услове, пружања добре сточарске праксе, умерене исхране орјентисане гентском потенцијалу и одговрајућим условима смештаја и опште добробити за животиње. У случају да се животиња разболи и да јој је потребна терапија, природни производи се користе пре употребе медецинских производа, што значи да у органској производњи фармери требају предузети све превентивне мере које требају осгурати добро здравље и добробит животиња.
Главни предуслови за избегавање великог броја обољења познатих као шталске болести су:
• Слободно кретање животиња које доприноси да се одржи добра физичка кондиција, природна отпорност, смањење стреса.
Употреба хемијских синтетизованих ветеринарских лекова није дозвољена у органској производњи.
Лечење хемијским лековима може бити дозвољено само у случајевима уколико је неопходно да се избегне страдање животиња. После апликације хемијских синтетизованих лекова период каренце ће бити удвостручен у односу на период који је законски прописан. Уколико се хемијски ветеринарски лек употреби више од два пута у години, животиња и производи добијени од ње морају бити означени као конвенционални и одстрањени из органског процеса производње.
Забрањене супстанце и третмани су:
• Превентивни хемијски препарати против паразита;
• Употреба супстанци за стимулисање раста или производње (укључујући антибиотике и кокцидиостатике);
• Употреба хормона и других супстанци за контролисање репродукције;
• Вештачко осемењавање у органској производњи је дозвољено али се предност даје природном осемењавању;
Вакцинисање је дозвољено када ендемичне болести не могу бити контролисане другим управљачким техникама. -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.