- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 nedelja, 3 dana ranije by Miladinović Milanka.
-
AutorČlanci
-
05.09.2025 u 13:38 #619164
Miladinović Milanka
UčesnikDiverzifikacija poljoprivredne proizvodnje obuhvata proširenje osnovne delatnosti poljoprivrednika na preradu proizvoda, pružanje ugostiteljskih i turističkih usluga i ponudu raznih obrazovnih sadržaja. Cilj diverzifikacije je stvaranje dodatne vrednosti i dodatih izvora zarade za poljoprivrednike, ali zahteva ispunjenje zakonskih i tehničkih uslova za njihovo sprovođenje.
Diverzifikacija predstavlja izlazak iz uobičajene poljoprivredne proizvodnje i obuhvata:
Preradu proizvoda. Cilj je da se osnovni poljoprivredni proizvodi prerađuju na gazdinstvu, čime se dodaje vrednost i stvara novi proizvod.
Ugostiteljske i turističke usluge. Poljoprivredna gazdinstva mogu da ponude smeštajne kapacitete, hranu i druge aktivnosti za turiste, pri tome se koriste prirodni resursi iz lokalne ponude.
Obrazovne sadržaje. Ponuda kurseva, radionica ili demonstracija raznih poljoprivrednih tehnika, prerada proizvoda ili obuka drugim specifičnim znanjima i veštinama.
Prednosti diverzifikacije su sledeće: dodatni izvori zarade, veća stabilnost prihoda, povećanje vrednosti proizvoda.
Da bi se diverzifikacija uspešno sprovela potrebno je ispuniti zakonske i tehničke uslove, odnosno propise i standarde koji se moraju poštovati pri preradi hrane, pružanju turističkih usluga i slično.
Milanka Miladinović
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.