Diverzifikacija poljoprivredne proizvodnje

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #619164
    Miladinović Milanka
    Učesnik

      Diverzifikacija poljoprivredne proizvodnje obuhvata proširenje osnovne delatnosti poljoprivrednika na preradu proizvoda, pružanje ugostiteljskih i turističkih usluga i ponudu raznih obrazovnih sadržaja. Cilj diverzifikacije je stvaranje dodatne vrednosti i dodatih izvora zarade za poljoprivrednike, ali zahteva ispunjenje zakonskih i tehničkih uslova za njihovo sprovođenje.

      Diverzifikacija predstavlja izlazak iz uobičajene poljoprivredne proizvodnje i obuhvata:

      Preradu proizvoda. Cilj je da se osnovni poljoprivredni proizvodi prerađuju na gazdinstvu, čime se dodaje vrednost i stvara novi proizvod.

      Ugostiteljske i turističke usluge. Poljoprivredna gazdinstva mogu da ponude smeštajne kapacitete, hranu i druge aktivnosti za turiste, pri tome se koriste prirodni resursi iz lokalne ponude.

      Obrazovne sadržaje. Ponuda kurseva, radionica ili demonstracija raznih poljoprivrednih tehnika, prerada proizvoda ili obuka drugim specifičnim znanjima i veštinama.

      Prednosti diverzifikacije su sledeće: dodatni izvori zarade, veća stabilnost prihoda, povećanje vrednosti proizvoda.

      Da bi se diverzifikacija uspešno sprovela potrebno je ispuniti zakonske i tehničke uslove, odnosno propise i standarde koji se moraju poštovati pri preradi hrane, pružanju turističkih usluga i slično.

      Milanka Miladinović

       

       

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.