- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 nedelja, 1 dan ranije by Dušan Mladenović.
-
AutorČlanci
-
05.09.2025 u 08:45 #619061
Dušan Mladenović
UčesnikSiva trulež grožđa zajedno sa plamenjačom i pepelnicom čini najštetnije bolesti vinove loze. Štete od ove bolesti mogu biti veoma velike naročito kada u periodu od šarka do berbe često padaju kiše. U tim uslovima dolazi do naglog nalivanja bobica, usled čega one pucaju i ta mesta predstavljaju mesto prodora patogena. Osetljivije su sorte zbijenog grozda i tanke pokožice.
Prve infekcije se najčešće ostvaruju u fenofazi precvetavanja, kada na opalim cvetnim kapicama gljiva naseljava grozd i ostaje da živi u latentnom stanju. Od faze šarka prelazi u parazitnu fazu i tada dovodi do truleži grožđa.
Mere zaštite mogu biti agrotehničke i hemijske. Od agrotehničkih mera preporučuje se da se vinogradi podižu na promajnim mestima, da se uzgajaju manje bujne sorte, zelena rezidba u vinogradu čime se omogućava bolja provetrenost zasada i posebno uklanjanje lisne mase u zoni grožđa 15-tak dana pred berbu, umereno đubrenje i suzbijanje grožđanog moljca, jer oštećenja od njegove ishrane predstavljaju mesto ulaza patogena.
Hemijske mere zaštite se sprovode registrovanim fungicidima:
– pri kraju faze cvetanja i zametanja bobica,
– kada se bobice počnu dodirivati,
– u fazi šarka (početak zrenja),
– 3-4 nedelje pred berbu grožđa.
Dušan Mladenović, dipl.ing. zaštite bilja -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.