Mikotoksini i proizvodnja mleka

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #613631
    Trtovac Zumreta
    Učesnik

      Najveću zabrinutost u proizvodnji mleka izazivaju:

      • aflatoksin kojeg proizvodi plesan roda Aspergillus;
      • deoksinivaleol, zearalenon, T-2 toksin i fumonisin koje proizvode plesni roda Fusarium;
      • ohratoksin, PR-toksin, ROC, mikofenična kiselina koje proizvode plesni roda Penicilium.

      Svi navedeni mikotoksini izazivaju zdravstvene poremećaje kod mlečnih krava i gubitke u proizvodnji. Opravdanu zabrinutost kod potrošača izaziva prisustvo mikotoksina u mleku i mlečnim proizvodima zbog dokazanog štetnog delovanja mikotoksina na zdravlje ljudi.

      Prema naučnim i stručnim saznanjima plesni roda Aspergillus, a time i aflatoksini pojavljuju se primarno na zrnu žitarica. Kukuruz je u ishrani mlečnih krava najzastupljenija žitarica bilo kao zrno ili silaža cele stabljike. Zbog velikog udela stabljike i lista u odnosu na zrno, količina aflatoksina u silaži dobijenoj od kontaminiranog kukuruza je razređena i obično ne utiče značajno na količinu aflatoksina u mleku. Zrno kontaminiranih žitarica, odnosno krmne smeše proizvedene od kontaminiranih žitarica sadrže najveću koncentraciju aflatoksina, a time su i glavni izvor aflatoksina u mleku. Pojavu plesni na senaži i senu trava uglavnom ne uzrokuje Aspergillus, već najčešće drugi rodovi plesni, pa je malo verovatno da su sena i senaže izvor aflatoksina.

                                                                                      Dipl.ing.stočarstva Zumreta Trtovac

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.