- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 dana, 14 sati ranije by Trtovac Zumreta.
-
AutorČlanci
-
18.08.2025 u 13:41 #613631
Trtovac Zumreta
UčesnikNajveću zabrinutost u proizvodnji mleka izazivaju:
- aflatoksin kojeg proizvodi plesan roda Aspergillus;
- deoksinivaleol, zearalenon, T-2 toksin i fumonisin koje proizvode plesni roda Fusarium;
- ohratoksin, PR-toksin, ROC, mikofenična kiselina koje proizvode plesni roda Penicilium.
Svi navedeni mikotoksini izazivaju zdravstvene poremećaje kod mlečnih krava i gubitke u proizvodnji. Opravdanu zabrinutost kod potrošača izaziva prisustvo mikotoksina u mleku i mlečnim proizvodima zbog dokazanog štetnog delovanja mikotoksina na zdravlje ljudi.
Prema naučnim i stručnim saznanjima plesni roda Aspergillus, a time i aflatoksini pojavljuju se primarno na zrnu žitarica. Kukuruz je u ishrani mlečnih krava najzastupljenija žitarica bilo kao zrno ili silaža cele stabljike. Zbog velikog udela stabljike i lista u odnosu na zrno, količina aflatoksina u silaži dobijenoj od kontaminiranog kukuruza je razređena i obično ne utiče značajno na količinu aflatoksina u mleku. Zrno kontaminiranih žitarica, odnosno krmne smeše proizvedene od kontaminiranih žitarica sadrže najveću koncentraciju aflatoksina, a time su i glavni izvor aflatoksina u mleku. Pojavu plesni na senaži i senu trava uglavnom ne uzrokuje Aspergillus, već najčešće drugi rodovi plesni, pa je malo verovatno da su sena i senaže izvor aflatoksina.
Dipl.ing.stočarstva Zumreta Trtovac
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.