- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 dana, 3 sati ranije by Zlatarić Svetlana.
-
AutorČlanci
-
17.07.2025 u 10:24 #611276
Zlatarić Svetlana
UčesnikUspeh u poljoprivrednoj proizvodnji najviše zavisi od količine i rasporeda padavina tokom vegetacionog perioda. Prema statističkim podacima poslednjih 25 godina obeležene su sa vrlo nepovoljnim vremenskim uslovima, posebno su bile sušne 1992, 2000, 2007, 2012, 2017. Temperature su dostizale i 45⁰C, a relativna vlažnost vazduha ispod 35%. U ovakvim vremenskim uslovima posebno su ugroženi jari usevi, te dolazi do nestabilnosti u prinosu što se odražava na uspeh same poljoprivrede odnosno proizvođače.
Šta je to suša. Suša je meteorološka pojava, koja nastaje pri dužem vremenskom periodu bez padavina. Ona može biti atmosverska i zemljišna a po vremenu pojave zimska, prolećna, letnja i jesenja. Zavisno od ineziteta suše ona utiče na smanjenje prinosa od 10 – 20% i to je slaba suša, srednja suša smanenje prinosa za 20 – 30%, jaka suša smanjenje prinosa za 30 – 40%, vrlo jaka suša smanjenje prinosa za 40 -50% i ekstremna suša smanjenje prinosa preko 50%.
Najbolja borba protiv suše je navodnjavanjem, međutim to je kod nas zastupljeno u malom procentu.Tako da je jedno od rešenja problema, promena setvene strukture. To znači uvođenje novih ratarskih vrsta koje će dati zadovoljavajuće prinose i u uslovima nedovoljnih i nepravlno raspoređenih padavina tokom vegetacije. Alternative su sledeće.
Prolećni usevi sirak i proso su najbogatiji skrobom i dobro podnose letnje suše sa visokom temperaturom vazduha. Najnoviji genotipovi sirka za proizvodnju zrna daju plodove koji su po hranljivoj vrednosti slični kukuruzu i mogu se koristiti u pripremi koncetrovane stočne hrane. U povoljnim vremenskim prilikama I uz optimalnu agrotehniku hibridi sirka daju prinos i 15 t/ha zrna a u prosečnim do 6 t/ha. Proso isto tako ima veliku hranljivu vrednost I koristi se za spremanje koncetrovane stočne hrane kao i u ljudskoj ishrani. Proso je prolećna biljna vrsta, kratke vegetacije I može se sejati do druge polovine juna, dobro podnosi sušu i u godinama sa manjim količinama padavina, može dati veći prinos zrna nego kukuruz. Ukoliko se pokosi cela biljka u fazi metličenja ima visoku energetsku vrednost i veoma je cenjena stočna hrana. I slama se može koristiti kao kabasta stočna hrana. U zavisnosti od vremena setve prinos se kreće u granicama 3 – 5 t/ha.
Od ozimih žita prednost se daje tritikalu i stočnom ječmu. Tritikale zahvaljujući visokom sadržaju proteina I ugljenih hidrata sve se više koristi u pripremi koncetrata za ishranu stoke, posebno nepreživara I živine. Prosečan prinos se kreće od 4,5 – 6 t/ha a u povoljnim zemljišnim I agrometeorološkim prilikama uz primenu pune agrotehnike I do 10 t/ha. Ječam ima veoma važnu ulogu u ishrani domaćih životinja posebno kao koncetrovana hrana za svinje I treba da zauzima I veće setvene poršine nego inače. Može biti I ozimi I prolećni usev, kraće je vegetacije od ovsa I pšenice, tolerantniji na sušu I time daje sigurniji prinos zrna od ove dve biljne vrste. Za zrno bogato visokosvarljivim proteinima, skrobom I vitaminima preporuka je gajenje stočnog ozimog graška koi ranije sazreva od soje i samim tim je sigurniji prinos zrna u godinama sve češćih letnjih suša. Stočni grašak ima najpovoljniji odnos hranljivih supstanci za spremanje koncetrovane stočne hrane u odnosu na zrno drugih mahunarki. U nužnim prilikama I slama se može koristiti u ishrani I sadrži nezanemarljivih 12% ukupnih proteina.
Sobzirom da postoje ozime I prolećne sorte, može se sejati u različitim predelima I rokovima setve, ranije sazreva I tako izbegava eventualne letnje suše. Prosečan prinos zrna je od 2,5 – 3 t/ha, dok je prolećnih formi manji za oko 30%.
Analitička kalkulacija proizvodnje, pokazuje da najnižu vrednost ima proizvodnja stočnog graška.
Prikazom meteoroloških uslova u našoj zemlji poslednjih 25 godina, zaključuje se da su globalne klimatske promene zahvatile I nas. To se zapazilo čestom pojavom sušnih godina, prvenstveno usled neravnomerne raspodele padavina I primetnim povećanjem temperature vazduha što opet pruža mogućnost ranije setve prolećnih useva što se inače I zapaža.
Preporuka našim poljoprivrednicima bi bila, da počnu na vreme a već je, da počnu da razmišljaju o gajenju ovih biljnih vrsta na većim površinama I da ih uvode u svoje setvene strukture.
PSSS Šabac
Savetodavac za ratarstvo Svetlana Zlatarić
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.