Borba protiv suše – gajenjem otpornih biljnih vrsta

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #611276
    Zlatarić Svetlana
    Učesnik

       

      Uspeh  u poljoprivrednoj proizvodnji  najviše zavisi od količine i rasporeda padavina tokom vegetacionog perioda. Prema statističkim podacima poslednjih 25 godina obeležene su sa vrlo nepovoljnim vremenskim uslovima, posebno su bile sušne 1992, 2000, 2007, 2012, 2017. Temperature su dostizale i 45⁰C, a relativna vlažnost vazduha ispod 35%. U ovakvim vremenskim uslovima posebno su ugroženi jari usevi, te dolazi do nestabilnosti u prinosu što se odražava na uspeh same poljoprivrede odnosno proizvođače.

      Šta je to suša. Suša je meteorološka pojava, koja nastaje pri dužem vremenskom periodu bez padavina. Ona može biti atmosverska i zemljišna a po vremenu pojave zimska, prolećna, letnja i jesenja. Zavisno od ineziteta suše ona utiče na smanjenje prinosa od 10 – 20% i to je slaba suša, srednja suša  smanenje prinosa za 20 – 30%, jaka suša smanjenje prinosa za 30 – 40%, vrlo jaka suša smanjenje prinosa za 40 -50% i ekstremna suša smanjenje prinosa preko 50%.

      Najbolja borba protiv suše je navodnjavanjem, međutim to je kod nas zastupljeno u malom procentu.Tako da je jedno od rešenja problema,  promena setvene strukture. To znači  uvođenje novih ratarskih vrsta koje će dati zadovoljavajuće prinose i u uslovima nedovoljnih i nepravlno raspoređenih padavina tokom vegetacije. Alternative su sledeće.

      Prolećni usevi sirak i proso su najbogatiji skrobom i dobro podnose letnje suše sa visokom temperaturom vazduha. Najnoviji genotipovi sirka za proizvodnju zrna daju plodove koji su po hranljivoj  vrednosti slični kukuruzu i mogu se koristiti u pripremi koncetrovane stočne hrane. U povoljnim vremenskim prilikama I uz optimalnu agrotehniku hibridi sirka daju prinos i 15 t/ha zrna a u prosečnim do 6 t/ha. Proso isto tako ima veliku hranljivu vrednost I koristi se za spremanje koncetrovane stočne hrane kao i u ljudskoj ishrani. Proso je prolećna biljna vrsta, kratke vegetacije I može se sejati do druge polovine juna, dobro podnosi sušu i u godinama sa manjim količinama padavina, može dati veći prinos zrna nego kukuruz. Ukoliko se pokosi cela biljka u fazi metličenja ima visoku energetsku vrednost i veoma je cenjena stočna hrana. I slama se može koristiti kao kabasta stočna hrana. U zavisnosti od vremena setve prinos se kreće u granicama 3 – 5 t/ha.

      Od ozimih žita prednost se daje tritikalu i stočnom ječmu. Tritikale zahvaljujući visokom sadržaju proteina  I ugljenih hidrata sve se više koristi u pripremi koncetrata za ishranu stoke, posebno nepreživara I živine. Prosečan prinos  se kreće od  4,5 – 6 t/ha a u povoljnim zemljišnim I agrometeorološkim prilikama uz primenu pune agrotehnike I do 10 t/ha. Ječam ima veoma važnu ulogu u ishrani domaćih životinja posebno kao koncetrovana hrana za svinje I treba da zauzima I veće setvene poršine nego inače. Može biti I ozimi I prolećni usev, kraće je vegetacije od ovsa I pšenice, tolerantniji na sušu I time daje sigurniji prinos zrna od ove dve biljne vrste. Za zrno bogato visokosvarljivim proteinima, skrobom I vitaminima  preporuka je gajenje stočnog ozimog graška koi ranije sazreva od soje i samim tim je sigurniji prinos zrna u godinama sve češćih letnjih suša. Stočni grašak ima najpovoljniji odnos hranljivih supstanci za spremanje koncetrovane stočne hrane u odnosu na zrno drugih mahunarki. U nužnim prilikama I slama se može koristiti u ishrani I sadrži nezanemarljivih 12% ukupnih proteina.

       

      Sobzirom da postoje ozime I prolećne sorte, može se sejati u različitim predelima I rokovima setve, ranije sazreva I tako izbegava eventualne letnje suše. Prosečan prinos zrna je od 2,5 – 3 t/ha, dok je prolećnih formi manji za oko 30%.

      Analitička kalkulacija proizvodnje, pokazuje da najnižu vrednost ima proizvodnja stočnog graška.

      Prikazom meteoroloških uslova u našoj zemlji poslednjih 25 godina, zaključuje se da su  globalne klimatske promene zahvatile I nas. To se zapazilo čestom pojavom sušnih godina, prvenstveno usled neravnomerne raspodele padavina I primetnim povećanjem temperature vazduha što opet pruža mogućnost ranije setve prolećnih useva što se inače I zapaža.

      Preporuka našim poljoprivrednicima bi bila, da počnu na vreme a već je, da počnu da razmišljaju o gajenju ovih biljnih vrsta na većim površinama I da ih uvode u svoje setvene strukture.

      PSSS Šabac

      Savetodavac za ratarstvo Svetlana Zlatarić

       

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.