Kukuruz šećerac

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #610963
    Nikolić Radojka
    Učesnik

       

      Proizvodnja kukuruza šećerca je veoma isplativa a gajenje je slično običmom, merkantilnom kukuruzu.Zemljište treba pripremiti u jesen kada se unosi i stajnjak i NPK đubriva u skladu sa agrohemijskom analizom zemljišta.Ova proizvodnja je intenzivna, sklop biljaka je veći i zato na osnovu analize zemljišta treba prilagoditi mineralnu ishranu.

      Ukoliko se setva obavlja u leto kao naknadni usev, treba obaviti pliće oranje-20 cm uz dobru predstvenu pripremu.Seje se u više navrata  s razmakom setve od 10-15 dana kako bi berba bila kontinuirana od sredine jula do kraja oktobra.Seje se u redove  60x 20cm. Dobre proizvodne rezultate na manjim parcelama dala je setva na 50 x 50 cm sa po dva zrna u kućici, kada se postiže oko 100000 biljka po ha.

      Kukuruz šećerac voli plodna, humusna i dosta vlažna zemljišta.Period vegetacije traje 90 dana.Potrebno je navodnjavanje svakih 15 dana i češće, tada treba vršiti i prihranjivanje.Ukoliko su biljke slabije razvijene, tanke, nedostaje azot.Ako listovi imaju ljubičastu boju, nedostaje fosfor, a ako su listovi po rubovima crveni  nedostaje kalijum koji je potreban u vreme formiranja klipa.

      Klipovi kukuruza šećerca  se beru ručno sa komušimom.Berbu treba obaviti ujutru dok je niža temperatura i skloniti ga u suvu i hladnu prostoriju pre transporta.Ukoliko se bere uveče  može se nakvasiti vodom, kako bi se što duže sačuvala vlaga, nakon čega se ocedi i transportuje na tržište.

      Kukuruz je savršena namirnica za tople dane i treba ga pripremiti istog dana kada je ubran.

       

       

      Radojka Nikolić, savetodavac za ratarstvo

      PSSS Kruševc

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.