- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 dan, 11 sati ranije by Božović Nebojša.
-
AutorČlanci
-
30.06.2025 u 21:34 #610705
Božović Nebojša
UčesnikPostrna proizvodnja kornišona je odlična praksa za dodatni prinos na istoj parceli u jednoj sezoni,posebno posle ranih kultura kao što su ječam,grašak,mladi krompir,luk itd..Uspeva dobro ako se pravilno sprovede,posebno ako se obezbedi dovoljno vlage.
Optimalno vreme setve je od 20 juna pa najkasnije do 15 jula.Brzo niču i brzo rastu zbog visokih temperatura ali je voda ključna.Odmah posle žetve prethodne kulture ukloniti ili usitniti žetvene ostatke.Nakon toga odraditi tanjiranje ili freziranje uz dodavanje stajnjaka,komposta ili NPK đubriva sa najvećim procentom kalijuma u količini oko 300-500kg/ha.Setva se radi direktno nije potrebna rasada.Dubina setve 2-3cm.Ključ uspeha za ovakvu proizvodnju je sistem “kap po kap” jer nakon setve treba da se ubrza klijanje i kasnije zemlja treba da bude stalno blago vlažna.Nega useva se sastoji u plevljenju i okopavanju dok biljke neprekriju međuredni prostor.Prihrana se radi sa KAN-om u količini od 100-150 kg/ha u fazi 3-5 listova. Zaštita od bolesti i štetočina: plamenjača i pepelnica, lisne vaši, trips,grinje raditi preventivno uz preporučena sredstva koja su dozvoljena.Berba počine 40-50 dana nakon setve.Bere se svaki ili svaki drugi dan kako nebi prerasli pa utiče na prinos i sam kvalitet. Prinos se kreće od 10-20t/ha u zavisnosti od nege i vremena setve.
Postrna proizvodnja kornišona može biti vrlo isplativa naročitio ako se ima sistem za navodnjavanje i obezbeđenu prodaju.Takođe je veoma važnabrza obrada zemljišta nakon prethodne kulture i pravovremena setva.
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.