Početak žetve na teritoriji Nišavskog okruga

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 nedelje ranije by Stanković Saša.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #610028
    Stanković Saša
    Učesnik

      Na teritoriji Nišavskog okruga pre nekoliko dana otpočela je žetva ozimog ječma. Početak žetve obeležili su prinosi na nivou višegodišnjeg proseka od oko 4t/ha. Zrno je nešto sitnije, slabije hektolitarske težine. Međutim u nastavku žetve treba očekivati i bolje prinose, kod useva kod kojih je odrađena bolja agrotehnika, kvalitetnija setva i đubrenje. Ovi usevi se nalaze u završnoj fenofazi sazrevanja. Žetva ovih useva očekuje se naredne nedelje i prinosi ovih useva od preko 5t/ha. Mnogi proizvođači su malo i požurili sa žetvom pa su sakupljali useve sa vlagom oko 16%. Visoke temperature praćene jakim vetrom ubrzaće sazrevanje useva ječma pa i pšenice. Vrlo visoke temperature pretprošle sedmice, praćene vrućim vetrom, zavisno od primenjene agrotehnike ubrzale su  sazrevanje zrna kod ječma ali i doprinele značajnom gubitku lisne mase kod ječma pogotovu pšenice koja se nalazila u osetljivoj fazi zrenja sa aspekta delovanja visokih temperatura nedostatka dovoljne količine vlage. Ovo može uticati na smanjenje kvalitetea zrna i samog prinosa. Kvalitet i visina prinosa pšenice zavisiće od temperatura i ostalih agroekoloških činioca do kraja zrenja.

      Veliki deficit u zemljišnoj vlagi, nedostatak zimskih padavina, uz visoke temperature, doprineli su pojavi pukotina u zemljištu. Pšenica koja je uglavnom kasnije sejana i imala nicanje čak januara meseca, i sa nailaskom perioda nedostatka padavina formirala je plitak korenov sistem. Sa prestankom padavina, u pojedinim područjima i od pre tri meseca, usevi pšenice vrlo brzo su izgubili lisnu masu, a temperature pretprošle nedelje od preko 35 <sup>0</sup>C mogle su kod pojedinih useva da doprinesu pogoršanju kvaliteta zrna. Sigurno je da će kvalitet osnovne obrade zemljišta , predsetvene pripreme zemljišta i đubrenja, vreme setve i kvalitet setve, nivo primenjenog azotnog đubriva i vreme prihrane, značajno uticati kao i uvek na tolerantnost biljaka na sušu i visoke temperature i na kraju na prinos i kvalitet prinosa. Na nekim parcelama shodno kvalitetu primenjenih agrotehničkih mera i dobrom sklopu biljaka mogu se očekivati i prinosi od preko 7t/ha .

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.