- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 dana, 20 sati ranije by Rosić Boban.
-
AutorČlanci
-
28.04.2025 u 12:03 #606137
Rosić Boban
UčesnikTradicionalni način spremanja sena – konzervisanjem lucerke, deteline, trava i travno – leguminoznih smeša kod nas je prirodno sušenje na suncu. Pored ove, postoji i drugi način, mada nedovoljno poznat, a to je konzervisanje zelene mase spremanjem silaže ili senaže.
Najveći problem pri sušenju prvog otkosa za seno jesu česte kiše u aprilu i maju mesecu, kao i visoka vlažnost vazduha i tla. Pored toga biljke iz prvog otkosa odlikuju se grubljim stablom i manjim učešćem lišća u ukupnoj biljnoj masi. U takvoj masi, lišće se brže suši u odnosu na stablo, a presušeno lišće se lako kruni i otpada, a sa njim se gubi i najhranljiviji deo biljke. Ukoliko u međuvremenu pada i kiša , pokošena masa ostaje na zemlji ispiraju se hranljive materije i masa truli.
Zbog nabrojanih problema, neki od naših farmera prvi otkos lucerke konzervišu u formi senaže. Međutim, siliranje lucerke nije tako jednostavan postupak kao što je siliranje cele biljke kukuruza. Lucerka sadrži znatno manje šećera i znatno više proteina i mineralnih materija, te se ne može silirati uobičajenim postupkom. Otežavajuća okolnost je i visok sadržaj vlage, koji može da bude 80 % . Jedini način da se od ove kulture dobije kvalitetna silaža jeste da se pokošena masa pre siliranja provene – prosuši do nivoa vlage od oko 60 %. Dužina trajanja provenjavanja zavisi od intenziteta sunčeve toplote i može da iznosi od nekoliko sati do više od jednog dana.
Osnovni problem pri spremanju senaže od provenulog materijala je otežano sabijanje, jer je prosušeni meterijal dosta elastičan. Zbog toga provenulu masu treba bolje usitniti. Praktične preporuke su, da pri korišćenju zelene lucerke za siliranje, dužina seckanja bude 3-5 cm. Naročitu pažnju treba obratiti na što bolje gaženje senaže u cilju istiskivanja vazduha, dobro pokrivanje folijama, kao i dodatno opterećenje silirane mase. U procesu siliranja poželjno je dodati i kukuruznu prekrupu u količini 7 – 8% od ukupne mase lucerke. Prekrupa se dodaje u slojevima, nakon istovara mase a pre početka gaženja.Takođe je poželjno koristiti i inokulante koji su specifični za leguminoze. Na ovaj način se obezbeđuje stabilan proces mlečno-kiselinskog vrenja i dobar kvalitet silirane mase.
<p style=”text-align: right;”> PSSS Kruševac</p>
<p style=”text-align: right;”> Boban Rosić</p> -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.