Bokorenje pšenice

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #519765
    Stojković-Jevtić Snežana
    Učesnik

      Bokorenje pšenice predstavlja grananje stabla koje se obično događa iz čvora bokorenja.Ova biološka osobenost svojstvena je travama.Čvor bokorenja formira se na stablu ispod površine zemljišta.Kod pšenice može da dođe do bokorenja i sa više čvorova.
      Poznata su četiri tipa bokorenja pšenice.Prvi tip – bokorenje kada biljka formira samo jedan čvor bokorenja.Drugi tip – bokorenje se manifestuje formiranjem čvora bokorenja na glavnom stablu,ali posle izvesnog vremena pojavljuju se iz spavajućeg pupoljka klicinog čvora jedan,dva ili više stabala koji takođe formiraju svoje čvorove bokorenja.Ovaj tip bokorenja je biološki i privredno važan.Karakteriše ga ubrzan tempo bokorenja i stabla su stadijno prilično ujednačena.Treći tip – bokorenje se odlikuje time što se na glavnom stablu u početku pojavljuje jedan čvor bokorenja ali posle izvesnog vremena iznad čvora bokorenja može da se formira jedan ili više novih čvorova bokorenja.Ovo se obično događa kada neki faktori spoljne sredine ( temperatura,vlažnost i dr.) zaustavljaju bokorenje iz prvog čvora. Ovaj tip višespratnog bokorenja je nepoželjan kako sa biološkog tako i sa privrednog stanovišta .Četvrti tip – bokorenje se događa na taj način što biljke ne formiraju čvor bokorenja na glavnom stablu već daju nova stabla samo iz iz spavajućih pupoljaka klicinog čvora.Ovaj slučaj sreće se pri plitkoj setvi i obično pri tome nema ni formiranih sekundarnih korenova.I ovaj tip bokorenja je nepoželjan za praksu.Dubina formiranja čvora bokorenja zavisi kako od bioloških osobina sorata tako i od uslova spoljne sredine.
      Kod ozime pšenice pri normalnim uslovima setve pojava bokorenja nastupa 14-15 dana posle nicanja pri temperaturi od oko 15 stepeni.Na početak,intenzitet i dužinu perioda bokorenja utiče veliki broj faktora kao : temperatura,svetlost,mineralna ishrana,osobine sorte,količina rezervne materije u semenu i dr.Ima podataka da broj stabala kod jedne biljke pšenice može da bude i preko 200.
      Bokorenje može da bude opšte i produktivno.Za prinos je od većeg značaja produktivno bokorenje.Ali između ova dva pokazatelja nema direktne korelacije.U odnosu na produktivno bokorenje treba istaći da ne postoji uvek korelacija između visine prinosa i koeficijenta produktivnog bokorenja ; ona postoji samo do izvesne granice jer sa daljim povećanjem produktivnog bokorenja dolazi do smanjenja broja i težine zrna po klasu a što utiče i na smanjenje prinosa. Što se tiče intenziteta bokorenja on je nejednak i zavisi od spoljnih uslova.Maksimalni koeficijent opšteg bokorenja biljka dostiže obično ( u našim uslovima ) u aprilu mesecu a zatim usled nepovoljnih spoljnih uslova uglavnom temperature,dalje zbog odmaklog rasta i razvića biljke,gustine sklopa i dr dolazi do daljeg prestanka bokorenja pa čak i do njegovog smanjenja usled sušenja najmlađih stabala.Isto tako i dužina perioda bokorenja je različita.Ako se biljke nalaze u specijalnim uslovima spoljne sredine ,onda i posle ubiranja prinosa sa nekoliko glavnih stabala može doći do pojave novih bočnih stabala,odnosno da se biljka bokori.Na taj način jednogodišnja biljka pšenice može da produži svoj život za jednu ili više godina.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.