ОДРЖАНА ЕДУКАЦИЈА САВЕТОДАВАЦА ПССС ЗА Модул 3: „Системи гајења висококвалитетних грла у овчарству и козарству“.

[wpdm_package]

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2021. годину, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди (ИПН), уз подршку компаније BFC (Business & Finance Consulting) и немачке Развојне банке KfW, одржана је  едукација за Модул 3: „Системи гајења висококвалитетних грла у овчарству и козарству“.

Циљ модула је осавремењавање знања саветодаваца из области генетике, система гајења и исхране оваца и коза, односно пренос стеченог знања пољопривредним произвођачима у бласти овчарства и козарства.

Модул је реализован кроз дводневну едукацију, за саветодавце задужене за послове сточарства.

Први дан – теоријски део, реализован је 11. маја 2021. године, кроз учење на даљину (он-лајн), на Zoom платформи.
Други дан реализован је 19. маја 2021. године, као теренска обука, на фарми коза „Бела река“ у селу Близнак, Жагубица, Хомољске планине и на фарми оваца „Миљковић“ у селу Шапине, Пожаревац.

Едукацију су модерирали стручњаци ИПН др Наташа Толимир и ма Никола Поповић.

Предавач на едукацији био је проф. др Иван Пихлер са Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду.
Садржај едукације односио се на следеће области:

Расе и узгојни системи у овчарству и козарству
Репродукција оваца и коза
Линеарна оцена млечних коза
Исхрана оваца и коза
Изградња објеката у овчарству и козарству.

Током едукације, учесници су били укључени у дискусију, чиме је био омогућен интерактиван рад.

Материјал са едукације

Фотографије са едукација

 

Извор: ИПН

[wpdm_package]

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2021. годину, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди (ИПН), уз подршку компаније BFC (Business & Finance Consulting) и немачке Развојне банке KfW, одржана је едукација за Модул 2 – „Подизање стандарда у примарној производњи поврћа и воћа (органска производња)“.

Теоријски део едукације, у трајању од два дана, одржан је кроз учење на даљину (он лајн), на You Tube каналу и Zoom платформи у следећим терминима:
– 20. априла 2021. године, за саветодавце у областима: ратарство и повртарство, органска производња, мелиорације;
– 22. априла 2021. године, за саветодавце у областима: воћарство и виноградарство, и органска производња.

Практични део едукације, у трајању од два дана, биће реализован на терену, током трећег квартала 2021. године.

Теоријски део едукација за Модул 2, кординирали су стручњаци ИПН, за област ратарства и повртарства, проф др Снежана Јанковић и др Дивна Симић, а за област воћарства и виноградарства др Славица Чолић, др Ивана Бакић и др Драган Раховић.

Предавачи на едукацији били су госпођа Јелена Милић, Руководилац групе за органску производњу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, др Владан Угреновић, виши научни сарадник, Института за земљиште, др Владимир Филиповић, виши научни сарадник, Института за проучавање лековитог биља ˝Др Јосиф Панчић˝ и дипломирани инжењер Ивана Стојковић, контролор органске производње.

Саветодавци за ратарство и повртарство, органска производња и мелиорације пратили су предавања из области:
– Важеће законске регулативе и нове стратегије ЕУ – „За праведан, здрав и еколошки прихватљив прехрамбени систем“ COM(2020) 381 и „За биоразноликост до 2030. године“ COM(2020) 380.

– Управљање и обрада земљишта. Плодоред у органској производњи. Одржавање плодности земљишта у органској производњи.
– Компостирање у органској производњи. Употреба семена у органској производњи. Биљни препарати за исхрану и заштиту биља у органској производњи.

Саветодавци за воћарство и виноградарство и органску производњу пратили су предавања из области:
– Важеће законске регулативе и нове стратегије ЕУ – „За праведан, здрав и еколошки прихватљив прехрамбени систем“ COM(2020) 381 и „За биоразноликост до 2030. године“ COM(2020) 380.

– Органска производња воћа – Увод. Систем сертификације. Захтеви за садни материјал.
– Специфични захтеви органске производње. Процена ризика и контролних тачака. Вођење документације.

Циљ модула је едукација саветодаваца ПССС из области органске производње и пренос стеченог знања пољопривредним произвођачима, који су заинтересовани да започну или прошире постојећу органску производњу. Саветодавци ће бити оспособљени да идентификују и сагледају могућности и изазове за успостављање или унапређење овог вида биљне производње на пољопривредним газдинствима, што ће допринети повећању конкурентности и профитабилности газдинстава.

Током едукације, учесници су били укључени у дискусију директним укључивањем или постављањем питања преко Zoom платформе, чиме је био омогућен интерактиван рад.

Материјал са едукације

Biljni preparati za ishranu i zaštitu bilja u organskoj proizvodnji_IPN_21042021_Vladimir Filipovic.pdf

Kompostiranje u organskoj proizvodnji_IPN_21042021_Vladimir Filipovic.pdf

Odrzavanje plodnosti zemljišta u organskoj proizvodnji_IPN_21042021_Vladimir Filipovic.pdf

Modul 2 Opsti zahtevi Organska proizv. u voc I.Stojkovic_f.pdf

Modul 2 Posebni zahtevi Organska proizv. u voc I.Stojkovic_f.pdf

1. Регулативе ЕУ_В.У..pdf

2. Обрада земљишта_В.У..pdf

3. Плодоред_В.У..pdf

6. Употреба семена у органској производњи_ В.У..pdf

Извор: ИПН

[wpdm_package]

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2021. годину, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди (ИПН), уз подршку компаније BFC (Business & Finance Consulting) и немачке Развојне банке KfW, одржана је едукација за Модул 2 – „Подизање стандарда у примарној производњи поврћа и воћа (органска производња)“.

Теоријски део едукације, у трајању од два дана, одржан је кроз учење на даљину (он лајн), на You Tube каналу и Zoom платформи у следећим терминима:
– 20. априла 2021. године, за саветодавце у областима: ратарство и повртарство, органска производња, мелиорације;
– 22. априла 2021. године, за саветодавце у областима: воћарство и виноградарство, и органска производња.

Практични део едукације, у трајању од два дана, биће реализован на терену, током трећег квартала 2021. године.

Теоријски део едукација за Модул 2, кординирали су стручњаци ИПН, за област ратарства и повртарства, проф др Снежана Јанковић и др Дивна Симић, а за област воћарства и виноградарства др Славица Чолић, др Ивана Бакић и др Драган Раховић.

Предавачи на едукацији били су госпођа Јелена Милић, Руководилац групе за органску производњу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, др Владан Угреновић, виши научни сарадник, Института за земљиште, др Владимир Филиповић, виши научни сарадник, Института за проучавање лековитог биља ˝Др Јосиф Панчић˝ и дипломирани инжењер Ивана Стојковић, контролор органске производње.

Саветодавци за ратарство и повртарство, органска производња и мелиорације пратили су предавања из области:
– Важеће законске регулативе и нове стратегије ЕУ – „За праведан, здрав и еколошки прихватљив прехрамбени систем“ COM(2020) 381 и „За биоразноликост до 2030. године“ COM(2020) 380.

– Управљање и обрада земљишта. Плодоред у органској производњи. Одржавање плодности земљишта у органској производњи.
– Компостирање у органској производњи. Употреба семена у органској производњи. Биљни препарати за исхрану и заштиту биља у органској производњи.

Саветодавци за воћарство и виноградарство и органску производњу пратили су предавања из области:
– Важеће законске регулативе и нове стратегије ЕУ – „За праведан, здрав и еколошки прихватљив прехрамбени систем“ COM(2020) 381 и „За биоразноликост до 2030. године“ COM(2020) 380.

– Органска производња воћа – Увод. Систем сертификације. Захтеви за садни материјал.
– Специфични захтеви органске производње. Процена ризика и контролних тачака. Вођење документације.

Циљ модула је едукација саветодаваца ПССС из области органске производње и пренос стеченог знања пољопривредним произвођачима, који су заинтересовани да започну или прошире постојећу органску производњу. Саветодавци ће бити оспособљени да идентификују и сагледају могућности и изазове за успостављање или унапређење овог вида биљне производње на пољопривредним газдинствима, што ће допринети повећању конкурентности и профитабилности газдинстава.

Током едукације, учесници су били укључени у дискусију директним укључивањем или постављањем питања преко Zoom платформе, чиме је био омогућен интерактиван рад.

Материјал са едукације

Biljni preparati za ishranu i zaštitu bilja u organskoj proizvodnji_IPN_21042021_Vladimir Filipovic.pdf

Kompostiranje u organskoj proizvodnji_IPN_21042021_Vladimir Filipovic.pdf

Odrzavanje plodnosti zemljišta u organskoj proizvodnji_IPN_21042021_Vladimir Filipovic.pdf

Modul 2 Opsti zahtevi Organska proizv. u voc I.Stojkovic_f.pdf

Modul 2 Posebni zahtevi Organska proizv. u voc I.Stojkovic_f.pdf

1. Регулативе ЕУ_В.У..pdf

2. Обрада земљишта_В.У..pdf

3. Плодоред_В.У..pdf

6. Употреба семена у органској производњи_ В.У..pdf

Извор: ИПН

[wpdm_package]

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2021. годину, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди (ИПН), уз подршку компаније BFC (Business & Finance Consulting) и немачке Развојне банке KfW, одржана је едукација за Модул 9 – Производња, прерада и промет малих количина хране анималног порекла на пољопривредним газдинствима.

Едукација је планирана као седмодневна. Теоријски део едукације, у трајању од четири дана, одржан је 1, 12, 15. и 16. априла 2021. године, кроз учење на даљину (он лајн), на Zoom платформи. Практични део едукације, у трајању од три дана, биће реализован на терену, током трећег квартала 2021. године.

Теоријски део едукације је отворио др Раде Јовановић, директор Института за примену науке у пољопривреди, а  и модерирала др Маријана Масловарић, координатор модула 9.

Учесници едукације били су саветодавци из 22 Пољопривредне саветодавне и стручне службе Србије (ПССС), задужени за послове из области сточарства и прехрамбене технологије.

Предавачи су били:
Тамара Бошковић, начелница Одељења за ветеринарско јавно здравство Управe за ветерину, Министарствa пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије – за област законске регулативе у области производње хране
Проф. др Предраг Пуђа, редовни професор Пољопривредног факултета, Универзитета у Београду – за област прераде млека
др Предраг Иконић, виши научни сарадник из Института за прехрамбене технологије – ФИНС, из Новог Сада – за област прераде меса

Овај едукативни модул је развијен je као одговор на реалну потребу да се додавањем вредности производима животињског порекла – млека и меса, кроз процес прераде, дође до повећања профитабилности и конкурентности пољопривредних газдинстава и целокупне сточарске производње у Србији.

Циљ модула је едукација саветодаваца Пољопривредне саветодавне и стручне службе Србије (ПССС) из области законске регулативе, технологије производње, паковања, декларисања и пласмана производа од млека и меса добијених на породичним газдинствима. На овај начин, унапредиће се цео систем производње хране на газдинству, олакшати примена релевантне законске регулативе и стандарда у производњи, проширити знања и саветодаваца и произвођача.

Овај едукативни модул је основа за спровођење саветодавног модула, који ће саветодавци током 2021. године, кроз практичан рад, спроводити на око 100 пољопривредних газдинстава.

Током првог дана теоријског дела едукације обрађена је законска регулатива из области прераде малих количина анималних производа, а посебна пажња посвећена је Правилнику о малим количинама примарних производа које служе за снабдевање потрошача, подручју за обављање тих делатности као и одступања која се односе на мале субјекте у пословању храном животињског порекла.

Прва три дана теоријског дела едукације била су посвећена преради млека на газдинствима, и то у домаћинству и у објекту мале млекаре. Обрађене су следеће теме: уређење и опремање објеката за прераду млека, асортиман производње, ризици од унакрсне контаминације и начини за умањење ризика. Овај део едукације обухватио је и упознавање са технолошким поступком производње сирева и појединим фаза производње, организацијом рада у погону и специфичностима производње сирева у саламури и качкаваља, као и киселомлечних производа. На крају дела о преради млека, полазници су упознати са произвођачком спецификацијом, садржајем спецификације и означавањем производа.

Четврти дан теоријског дела едукације односио се на прераду меса на газдинству и у објекту за малу прераду меса. Током овог дела едукације обрађене су теме: услови у погледу уређења и опремања објекта за прераду меса, квалитет меса и додатака за израду производа од меса,  технолошки поступци производње појединих производа од меса: сувомеснати производи и сува сланина; ферментисане кобасице; барене и куване кобасице; топљена маст и чварци, паковањен и декларисање производа од меса.
Током едукације, учесници су учествовали у дискусији директним укључивањем или постављањем питања преко Zoom платформе, чиме је био омогућен интерактиван рад.

Материјал са едукације I, II i III дан едукације

Материјал са едукације IV дан едукације

Извор: ИПН

[wpdm_package]

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2021. годину, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди (ИПН), уз подршку компаније BFC (Business & Finance Consulting) и немачке Развојне банке KfW, одржана је едукација за Модул 9 – Производња, прерада и промет малих количина хране анималног порекла на пољопривредним газдинствима.

Едукација је планирана као седмодневна. Теоријски део едукације, у трајању од четири дана, одржан је 1, 12, 15. и 16. априла 2021. године, кроз учење на даљину (он лајн), на Zoom платформи. Практични део едукације, у трајању од три дана, биће реализован на терену, током трећег квартала 2021. године.

Теоријски део едукације је отворио др Раде Јовановић, директор Института за примену науке у пољопривреди, а  и модерирала др Маријана Масловарић, координатор модула 9.

Учесници едукације били су саветодавци из 22 Пољопривредне саветодавне и стручне службе Србије (ПССС), задужени за послове из области сточарства и прехрамбене технологије.

Предавачи су били:
Тамара Бошковић, начелница Одељења за ветеринарско јавно здравство Управe за ветерину, Министарствa пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије – за област законске регулативе у области производње хране
Проф. др Предраг Пуђа, редовни професор Пољопривредног факултета, Универзитета у Београду – за област прераде млека
др Предраг Иконић, виши научни сарадник из Института за прехрамбене технологије – ФИНС, из Новог Сада – за област прераде меса

Овај едукативни модул је развијен je као одговор на реалну потребу да се додавањем вредности производима животињског порекла – млека и меса, кроз процес прераде, дође до повећања профитабилности и конкурентности пољопривредних газдинстава и целокупне сточарске производње у Србији.

Циљ модула је едукација саветодаваца Пољопривредне саветодавне и стручне службе Србије (ПССС) из области законске регулативе, технологије производње, паковања, декларисања и пласмана производа од млека и меса добијених на породичним газдинствима. На овај начин, унапредиће се цео систем производње хране на газдинству, олакшати примена релевантне законске регулативе и стандарда у производњи, проширити знања и саветодаваца и произвођача.

Овај едукативни модул је основа за спровођење саветодавног модула, који ће саветодавци током 2021. године, кроз практичан рад, спроводити на око 100 пољопривредних газдинстава.

Током првог дана теоријског дела едукације обрађена је законска регулатива из области прераде малих количина анималних производа, а посебна пажња посвећена је Правилнику о малим количинама примарних производа које служе за снабдевање потрошача, подручју за обављање тих делатности као и одступања која се односе на мале субјекте у пословању храном животињског порекла.

Прва три дана теоријског дела едукације била су посвећена преради млека на газдинствима, и то у домаћинству и у објекту мале млекаре. Обрађене су следеће теме: уређење и опремање објеката за прераду млека, асортиман производње, ризици од унакрсне контаминације и начини за умањење ризика. Овај део едукације обухватио је и упознавање са технолошким поступком производње сирева и појединим фаза производње, организацијом рада у погону и специфичностима производње сирева у саламури и качкаваља, као и киселомлечних производа. На крају дела о преради млека, полазници су упознати са произвођачком спецификацијом, садржајем спецификације и означавањем производа.

Четврти дан теоријског дела едукације односио се на прераду меса на газдинству и у објекту за малу прераду меса. Током овог дела едукације обрађене су теме: услови у погледу уређења и опремања објекта за прераду меса, квалитет меса и додатака за израду производа од меса,  технолошки поступци производње појединих производа од меса: сувомеснати производи и сува сланина; ферментисане кобасице; барене и куване кобасице; топљена маст и чварци, паковањен и декларисање производа од меса.
Током едукације, учесници су учествовали у дискусији директним укључивањем или постављањем питања преко Zoom платформе, чиме је био омогућен интерактиван рад.

Материјал са едукације I, II i III дан едукације

Материјал са едукације IV дан едукације

Извор: ИПН

[wpdm_package]

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2021. годину, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди (ИПН), уз подршку компаније BFC (Business & Finance Consulting) и немачке Развојне банке KfW, одржана је едукација за Модул 8 – Додавање вредности производима од воћа и поврћа кроз производњу, прераду, паковање, промоцију, заштиту ознака квалитета и промет малих количина хране биљног порекла на пољопривредним газдинствима.

Теоријски део едукације, у трајању од шест дана, одржан је кроз учење на даљину (он лајн), на You Tube каналу и Zoom платформи у следећим терминима:  

– 2. априла 2021. године, за саветодавце у областима: биљна производња, прехрамбена технологија и заштита биља;
– 6. и 7. априла 2021. године за саветодавце у областима: ратарство и повртарство, прехрамбена технологија;
– 8. и 9. априла 2021. године за саветодавце у областима: воћарство и виноградарство, прехрамбена технологија

Практични део едукације, у трајању од два дана, биће реализован на терену, током четвртог квартала 2021. године.

Теоријски део едукација за Модул 8, отворио је др Раде Јовановић, директор Института за примену науке у пољопривреди, а едукације су модерирали др Драган Раховић, др Дивна Симић, др Славица Чолић  и др Маријана Масловарић, стручњаци Института за области ратарства и повртарства, воћарства и виноградарства и прехрамбене технологије.

Предавачи на едукацији су били Ненад Вујовић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и проф. др Бранислав Златковић са Пољопривредног факултета, Универзитета у Београду.

Циљ модула је едукација саветодаваца ПССС из области законске регулативе, технологије производње, паковања, декларисања, брендирања и пласмана производа биљног порекла и пренос стеченог знања пољопривредним произвођачима, који су заинтересовани да кроз прераду увећају вредност својих производа. Саветодавци ће бити оспособљени идентификују и сагледају могућности и изазове успостављања и унапређења прераде хране биљног порекла на пољопривредним газдинствима, што ће допринети  повећању профитабилности и конкурентности пољопривредних газдинстава. Овај едукативни модул је основа за спровођење саветодавног модула у 2021. години, на преко 100 газдинстава са којима ПССС сарађују.

Током првог дана теоријског дела едукације обрађена је законска регулатива из области квалитета и прераде хране биљног порекла, а посебна пажња посвећена је Правилнику о производњи и промету малих количина хране биљног порекла, подручју за обављање тих делатности, као и искључењу, прилагођавању или одступању од захтева хигијене хране.

Наредни дани  теоријског дела едукације били су посвећени преради поврћа и воћа на газдинствима и у објектима малог капацитета, у оквиру којих су обрађене теме: технолошка својства воћа / поврћа, пројектовање квалитета хране, управљање квалитетом хране, конзервисање производа од поврћа и воћа поступцима закишељавања / желирања, пастеризације и сушења, декларисање и означавање хране. Последњи дан теоријског дела едукације био је посвећен истраживању тржишта, паковању, брендирању, ознаци квалитета,  маркетингу и продаји хране биљног порекла произведеној на пољопривредним газдинствима,

Током едукације, учесници су учествовали у дискусији директним укључивањем или постављањем питања преко Zoom платформе, чиме је био омогућен интерактиван рад.

Материјал са едукације

Prezentacija B.Zlatkovic Regulativa, upravljanje, zastita kvaliteta _020….pdf

Pravilnik o malim kolicinama N2_020421.pdf

Modul 8 Danijela Bardic 13.4.2021.pdf

Modul 8 9.4.2021 Prerada voca.pdf

Modul 8 8.4.2021 Prerada voca.pdf

Modul 8 7.4. f.pdf

Modul 8 6.4. f.pdf

Извор: ИПН

[wpdm_package]

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2021. годину, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди (ИПН), уз подршку компаније BFC (Business & Finance Consulting) и немачке Развојне банке KfW, одржана је едукација за Модул 8 – Додавање вредности производима од воћа и поврћа кроз производњу, прераду, паковање, промоцију, заштиту ознака квалитета и промет малих количина хране биљног порекла на пољопривредним газдинствима.

Теоријски део едукације, у трајању од шест дана, одржан је кроз учење на даљину (он лајн), на You Tube каналу и Zoom платформи у следећим терминима:  

– 2. априла 2021. године, за саветодавце у областима: биљна производња, прехрамбена технологија и заштита биља;
– 6. и 7. априла 2021. године за саветодавце у областима: ратарство и повртарство, прехрамбена технологија;
– 8. и 9. априла 2021. године за саветодавце у областима: воћарство и виноградарство, прехрамбена технологија

Практични део едукације, у трајању од два дана, биће реализован на терену, током четвртог квартала 2021. године.

Теоријски део едукација за Модул 8, отворио је др Раде Јовановић, директор Института за примену науке у пољопривреди, а едукације су модерирали др Драган Раховић, др Дивна Симић, др Славица Чолић  и др Маријана Масловарић, стручњаци Института за области ратарства и повртарства, воћарства и виноградарства и прехрамбене технологије.

Предавачи на едукацији су били Ненад Вујовић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и проф. др Бранислав Златковић са Пољопривредног факултета, Универзитета у Београду.

Циљ модула је едукација саветодаваца ПССС из области законске регулативе, технологије производње, паковања, декларисања, брендирања и пласмана производа биљног порекла и пренос стеченог знања пољопривредним произвођачима, који су заинтересовани да кроз прераду увећају вредност својих производа. Саветодавци ће бити оспособљени идентификују и сагледају могућности и изазове успостављања и унапређења прераде хране биљног порекла на пољопривредним газдинствима, што ће допринети  повећању профитабилности и конкурентности пољопривредних газдинстава. Овај едукативни модул је основа за спровођење саветодавног модула у 2021. години, на преко 100 газдинстава са којима ПССС сарађују.

Током првог дана теоријског дела едукације обрађена је законска регулатива из области квалитета и прераде хране биљног порекла, а посебна пажња посвећена је Правилнику о производњи и промету малих количина хране биљног порекла, подручју за обављање тих делатности, као и искључењу, прилагођавању или одступању од захтева хигијене хране.

Наредни дани  теоријског дела едукације били су посвећени преради поврћа и воћа на газдинствима и у објектима малог капацитета, у оквиру којих су обрађене теме: технолошка својства воћа / поврћа, пројектовање квалитета хране, управљање квалитетом хране, конзервисање производа од поврћа и воћа поступцима закишељавања / желирања, пастеризације и сушења, декларисање и означавање хране. Последњи дан теоријског дела едукације био је посвећен истраживању тржишта, паковању, брендирању, ознаци квалитета,  маркетингу и продаји хране биљног порекла произведеној на пољопривредним газдинствима,

Током едукације, учесници су учествовали у дискусији директним укључивањем или постављањем питања преко Zoom платформе, чиме је био омогућен интерактиван рад.

Материјал са едукације

Prezentacija B.Zlatkovic Regulativa, upravljanje, zastita kvaliteta _020….pdf

Pravilnik o malim kolicinama N2_020421.pdf

Modul 8 Danijela Bardic 13.4.2021.pdf

Modul 8 9.4.2021 Prerada voca.pdf

Modul 8 8.4.2021 Prerada voca.pdf

Modul 8 7.4. f.pdf

Modul 8 6.4. f.pdf

Извор: ИПН

[wpdm_package]

Дводневна едукација за модул Израда бизнис планова за пољопривредна газдинства, одржаће се 26. априла и 7. маја 2021. године. Сви пријављени за похађање едукације, од дана објаве информације о едукацији до 19. априла 2021. године, на имејл ће 22. априла 2021. године добити упутства у вези регулисања обавезе котизације. Рок за уплату котизације је 23. април 2021. године.

У складу са мерама спречавања ширења вируса COVID-19, едукација ће бити реализована на даљину, односно онлајн, коришћењем Zoom платформе.

Едукација је намењена првенствено агроекономистима, али је могу похађати и све остале специјалности пољопривредне производње.

Група (до 35 учесника) попуњаваће се и после 19. априла 2021. године, према редоследу пријављивања.

У случају да и после попуњавања групе постоји интересовање за похађање едукације формираће се нова група и дефинисати нови термин одржавања.

За додатне информације можете се обратити др Славици Чолић (011 2751 622 и 064 843 5308), др Маријани Масловарић МА Младену Петровићу (064 843 5335) и МА Милени Гламочлији (064 843 5332).

Извор: ИПН

[wpdm_package]

У складу са Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача за 2021. годину, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Институт за примену науке у пољопривреди организовали су едукацију на тему Идентификација и подршка потенцијалним корисницима SCAP пројекта.

Учесници су били 80 саветодаваца из 22 Пољопривредне саветодавне и стручне службе Србије који су обучени за спровођење IPARD II програма. Једнодневна обука је у складу са мерама спречавања ширења вируса COVID-19 одржанa онлајн, 19. марта 2021 године.

Циљ едукације био је да се саветодавци обуче да могу да одговоре захтевима пољопривредних газдинстава у смислу пружања адекватне и правовремене стручно-техничке помоћи, како за припрему документације, тако и за праћење реализације индивидуалних пројеката.

Саветодавцима су представљене процедуре за коришћење грантова, процедуре набавки, као и услови Грант програма у погледу заштите људских права и заштите животне средине.

Предавачи на едукацији били су:
Радивој Надлачки, координатор пројекта
Ненад Бркић, грант координатор
Биљана Ђокић, експерт за набавке
Игор Костић, експерт за социолошка питања
Милан Стевановић, експерт за заштиту животне средине

Материјал са едукације

Презентација бр 1
Презентација бр 2
Презентација бр 3
Презентација бр 4
Презентација бр 5

Правилник
Прилози

Извор: ИПН

[wpdm_package]

У складу са Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача за 2021. годину, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Институт за примену науке у пољопривреди организовали су едукацију на тему Идентификација и подршка потенцијалним корисницима SCAP пројекта.

Учесници су били 80 саветодаваца из 22 Пољопривредне саветодавне и стручне службе Србије који су обучени за спровођење IPARD II програма. Једнодневна обука је у складу са мерама спречавања ширења вируса COVID-19 одржанa онлајн, 19. марта 2021 године.

Циљ едукације био је да се саветодавци обуче да могу да одговоре захтевима пољопривредних газдинстава у смислу пружања адекватне и правовремене стручно-техничке помоћи, како за припрему документације, тако и за праћење реализације индивидуалних пројеката.

Саветодавцима су представљене процедуре за коришћење грантова, процедуре набавки, као и услови Грант програма у погледу заштите људских права и заштите животне средине.

Предавачи на едукацији били су:
Радивој Надлачки, координатор пројекта
Ненад Бркић, грант координатор
Биљана Ђокић, експерт за набавке
Игор Костић, експерт за социолошка питања
Милан Стевановић, експерт за заштиту животне средине

Материјал са едукације

Презентација бр 1
Презентација бр 2
Презентација бр 3
Презентација бр 4
Презентација бр 5

Правилник
Прилози

Извор: ИПН