12. GFRAS годишњи скуп

[wpdm_package]

Са посебним задовољством Вас позивамо на 12. међународни скуп кровне светске организације пољопривредних саветодаваца GFRAS (Globalni forum za ruralno savetodavstvo), под називом „Пребродити КОВИД-19“ који има за циљ да покуша да понуди одговоре на питање како агроекологија и саветодавне службе у руралним областима могу бити подршка опоравку и јачању ланаца вредности. Домаћин овог светског скупа је Србија коју представљају Институт за примену науке у пољопривреди из Београда и Пољопривредна саветодавна и стручна служба Србије као чланови Мреже саветодавних служби југоисточне Европе – SEASN.

Скуп ће бити одржан од 1. до 3. децембра 2021. године у онлајн оружењу, као webinar. Реализоваће се кроз пленарна предавања, панел дискусије и постер секције. Радни језик је енглески, уз обезбеђени превод.

У фокусу овогодишњег скупа су теме о утицају пандемије на сектор пољопривреде и саветодавство, са посебним освртом на значај агроекологије и дигитализације у периоду опоравка након КОВИДА-19. У оквиру скупа Србија ће представити свој систем саветодавства, дигиталну фарму као и свој концепт дигитализације пољопривреде.

Линк за праћење: линк

У прилогу Вам достављамо Програм скупа.

[wpdm_package]

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2021. годину, Министарствo пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Институт за примену науке у пољопривреди (ИПН), уз подршку компаније BFC (Business & Finance Consulting) и немачке Развојне банке KfW, организовали су практични део едукација за Модул 9 – „Производња, прерада и промет малих количина хране анималног порекла на пољопривредним газдинствима“, које су се односиле на прераду млека и меса.

Практични део едукација одржан је на терену, и то 29. септембра 2021. године, на територији ПССС Ужице и 14. октобра 2021. године на територији ПССС Ваљево.

Учесници едукација били су саветодавци из области сточарства и прехрамбене технологије.

Предавачи на практичном делу едукација били су: проф. др Предраг Пуђа, са Пољопривредног факултета, Универзитета у Београду, за област прераде млека и др Предраг Иконић, из Института за прехрамбене технологије (ФИНС) из Новог Сада за област прераде меса на пољопривредним газдинствима.

Практични део едукација из области прераде млека и меса на пољопривредним газдинствима, организован је као надоградња теоријском делу који је за саветодавце ПССС одржан у априлу, 2021. године. Циљ практичних едукација био је да се саветодавци на терену упознају са практичним примерима производње, прераде, паковања, промета хране анималног порекла, као и са објектима, опремом и прибором, технологијом производње и начином обезбеђења квалитета и безбедности и декларисањем производа од млека и меса.

Практична обука на територији ПССС Ужице, која се односила на прераду млека, одржана је у малој млекари Наша Златка, у Кривој реци (општина Чајетина), у оквиру које су саветодавцима представљене кључне тачке у технолошким процесима производње младог кајмака и полумасног сира у саламури. Практична обука за прераду меса, одржана на газдинству Милоша Зарића у селу Качер (град Ужице), који је унапредио традиционалну породичну производњу сувомеснатих производа подизањем и опремањем објекта за прераду меса према свим важећим стандардима и законском регулативом за прераду меса на пољопривредном газдинству.

На територији ПССС Ваљево практична обука везана за прераду млека на одржана је на газдинству Бранка Јанковића, у погону за прераду козјег млека Коза Ностра, у селу Гуњаци (општина Осечина). Саветодавци су, поред производње козјег сира, имали прилику да се упознају са процесом лиофилизације козје сурутке. У оквиру практичне обуке за прераду меса на пољопривредним газдинствима, саветодавци су обишли газдинство Миломира Пушића, у селу Забрдица, у близини Ваљева, које производи специфичан производ, говеђи кадаиф, чији је процес производње сличан као код дуван чварака.

Извор: ИПН Београд

[wpdm_package]

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2021. годину, Министарствo пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Институт за примену науке у пољопривреди (ИПН), уз подршку компаније BFC (Business & Finance Consulting) и немачке Развојне банке KfW, организовали су практични део едукација за Модул 9 – „Производња, прерада и промет малих количина хране анималног порекла на пољопривредним газдинствима“, које су се односиле на прераду млека и меса.

Практични део едукација одржан је на терену, и то 29. септембра 2021. године, на територији ПССС Ужице и 14. октобра 2021. године на територији ПССС Ваљево.

Учесници едукација били су саветодавци из области сточарства и прехрамбене технологије.

Предавачи на практичном делу едукација били су: проф. др Предраг Пуђа, са Пољопривредног факултета, Универзитета у Београду, за област прераде млека и др Предраг Иконић, из Института за прехрамбене технологије (ФИНС) из Новог Сада за област прераде меса на пољопривредним газдинствима.

Практични део едукација из области прераде млека и меса на пољопривредним газдинствима, организован је као надоградња теоријском делу који је за саветодавце ПССС одржан у априлу, 2021. године. Циљ практичних едукација био је да се саветодавци на терену упознају са практичним примерима производње, прераде, паковања, промета хране анималног порекла, као и са објектима, опремом и прибором, технологијом производње и начином обезбеђења квалитета и безбедности и декларисањем производа од млека и меса.

Практична обука на територији ПССС Ужице, која се односила на прераду млека, одржана је у малој млекари Наша Златка, у Кривој реци (општина Чајетина), у оквиру које су саветодавцима представљене кључне тачке у технолошким процесима производње младог кајмака и полумасног сира у саламури. Практична обука за прераду меса, одржана на газдинству Милоша Зарића у селу Качер (град Ужице), који је унапредио традиционалну породичну производњу сувомеснатих производа подизањем и опремањем објекта за прераду меса према свим важећим стандардима и законском регулативом за прераду меса на пољопривредном газдинству.

На територији ПССС Ваљево практична обука везана за прераду млека на одржана је на газдинству Бранка Јанковића, у погону за прераду козјег млека Коза Ностра, у селу Гуњаци (општина Осечина). Саветодавци су, поред производње козјег сира, имали прилику да се упознају са процесом лиофилизације козје сурутке. У оквиру практичне обуке за прераду меса на пољопривредним газдинствима, саветодавци су обишли газдинство Миломира Пушића, у селу Забрдица, у близини Ваљева, које производи специфичан производ, говеђи кадаиф, чији је процес производње сличан као код дуван чварака.

Извор: ИПН Београд

[wpdm_package]

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2021. годину, Министарствo пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Институт за примену науке у пољопривреди (ИПН), уз подршку компаније BFC (Business & Finance Consulting) и немачке Развојне банке KfW, организовали су едукацију за Модул 8 – „Додавање вредности производима од воћа и поврћа кроз производњу, прераду, паковање, промоцију, заштиту ознака квалитета и промет малих количина хране биљног порекла на пољопривредним газдинствима“.

 

Едукација је одржана он лајн 19. октобра године, за саветодавце у областима воћарства, прехрамбене технологије и заштите биља. Фокус едукације био је на унапређењу рада саветодаваца у сагледавању потенцијала и потреба пољопривредних газдинстава која се баве или планирају да се баве прерадом воћа као и на кључним тачкама у дефинисању и управљању квалитетом појединачних поступака прераде воћа. Такође, кроз пример организације Фестивала зимнице u Koцељеву учесници су упознати са добрим примером подршке локалне самоуправе промоцији  локалних производа.

Линк до материјала са едукације

Фестивал зимнице у Коцељеви

Предавач на едукацији биo је:

Проф. др Бранислав Златковић, редовни професор Пољопривредног факултета у пензији

Влада Матић, помоћник председника општине Коцељево

[wpdm_package]

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2021. годину, Министарствo пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Институт за примену науке у пољопривреди (ИПН), уз подршку компаније BFC (Business & Finance Consulting) и немачке Развојне банке KfW, организовали су едукацију за Модул 8 – „Додавање вредности производима од воћа и поврћа кроз производњу, прераду, паковање, промоцију, заштиту ознака квалитета и промет малих количина хране биљног порекла на пољопривредним газдинствима“.

 

Едукација је одржана он лајн 19. октобра године, за саветодавце у областима воћарства, прехрамбене технологије и заштите биља. Фокус едукације био је на унапређењу рада саветодаваца у сагледавању потенцијала и потреба пољопривредних газдинстава која се баве или планирају да се баве прерадом воћа као и на кључним тачкама у дефинисању и управљању квалитетом појединачних поступака прераде воћа. Такође, кроз пример организације Фестивала зимнице u Koцељеву учесници су упознати са добрим примером подршке локалне самоуправе промоцији  локалних производа.

Линк до материјала са едукације

Фестивал зимнице у Коцељеви

Предавач на едукацији биo је:

Проф. др Бранислав Златковић, редовни професор Пољопривредног факултета у пензији

Влада Матић, помоћник председника општине Коцељево

[wpdm_package]

Дана 25.10.2021. (понедељак) са почетком у 10 часова, одржаће се пета и последња FAO радионица, са темом: На раскрсници – подаци, политике и процеси у адаптацији на промену климе.  Позивамо Вас да се пријавите и учествујете како бисте дали свој допринос у дискусији на актуелне теме. У прилогу се налази Агенда са линком за праћење. Линк за приступ ће бити исти за сваку предвиђену радионицу. Радионица ће бити реализована на Zoom платформи. Желимо Вам успешан рад.

ОБАВЕШТЕЊЕ!

Поштовани учесници Вебинара ” У сусрет климатским променама путем знања ка одрзивој пољопривреди” молимо Вас да попуните анкету која је у прилогу, а која се односи на истразивање о утицају климатских промена на сектор пољопривреде. Резултати анкете це бити предмет дискусије на предстојећој радионици “На раскрсници – подаци, политике и процеси у адаптацији на промену климе”, заказаној 25.10.2021. године.

ЛИНК ДО АНКЕТЕ


Агенда

ИПН Београд

 
 
 
[wpdm_package]

Дана 25.10.2021. (понедељак) са почетком у 10 часова, одржаће се пета и последња FAO радионица, са темом: На раскрсници – подаци, политике и процеси у адаптацији на промену климе.  Позивамо Вас да се пријавите и учествујете како бисте дали свој допринос у дискусији на актуелне теме. У прилогу се налази Агенда са линком за праћење. Линк за приступ ће бити исти за сваку предвиђену радионицу. Радионица ће бити реализована на Zoom платформи. Желимо Вам успешан рад.

ОБАВЕШТЕЊЕ!

Поштовани учесници Вебинара ” У сусрет климатским променама путем знања ка одрзивој пољопривреди” молимо Вас да попуните анкету која је у прилогу, а која се односи на истразивање о утицају климатских промена на сектор пољопривреде. Резултати анкете це бити предмет дискусије на предстојећој радионици “На раскрсници – подаци, политике и процеси у адаптацији на промену климе”, заказаној 25.10.2021. године.

ЛИНК ДО АНКЕТЕ


Агенда

ИПН Београд

 
 
 
[wpdm_package]

Дана 18.10.2021. (понедељак) са почетком у 10 часова, одржаће се четврта FAO радионица, са темом: Земљиште – конзервацијске праксе и приступи.  Позивамо Вас да се пријавите и учествујете како бисте дали свој допринос у дискусији на актуелне теме. У прилогу се налази Агенда са линком за праћење. Линк за приступ ће бити исти за сваку предвиђену радионицу. Радионица ће бити реализована на Zoom платформи. Желимо Вам успешан рад.

Агенда

ИПН Београд

[wpdm_package]

Дана 18.10.2021. (понедељак) са почетком у 10 часова, одржаће се четврта FAO радионица, са темом: Земљиште – конзервацијске праксе и приступи.  Позивамо Вас да се пријавите и учествујете како бисте дали свој допринос у дискусији на актуелне теме. У прилогу се налази Агенда са линком за праћење. Линк за приступ ће бити исти за сваку предвиђену радионицу. Радионица ће бити реализована на Zoom платформи. Желимо Вам успешан рад.

Агенда

ИПН Београд

[wpdm_package]

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2021. годину, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Институт за примену науке у пољопривреди, уз подршку компаније BFC (Business & Finance Consulting) и немачке Развојне банке KfW, организовали су едукацију за Модул 7: Пројектовање подизања вишегодишњих засада.
Дводневна едукација је одржана 28. септембра и 5. октобра. Први дан едукације, теоријска предавања, реализован је он лајн, док је други дан, теренска обука, реализован на пољопривредном газдинству Златни Јазак. Учесници едукације били су саветодавци из 22 Пољопривредне саветодавне и стручне службе Србије задужени за послове воћарства и виноградарства.
Едукација је организована у циљу континуиране обуке саветодаваца ПССС за унапређење воћарске производње с обзиром да у последње време расте интересовање за подизање савремених интензивних засада који захтевају велика финансијска улагања. Саветодавци су упознати са општим принципима пројектовања воћњака и елементима економско финансијске анализе на основу којих ће моћи да припреме адекватан пројекат подизања вишегодишњег засада за произвођаче заинтересоване за улагања у интензивну воћарску производњу.
Линк до материјала са едукације
Предавачи на едукацији били су:
проф. др Драган Радивојевић, Пољопривредни факултет у Београду
проф. др Владе Зарић, Пољопривредни факултет у Београду

Извор: ИПН