Sadnja vinove loze u području zapadne Srbije

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 meseci ranije by Stanojlović Srđan.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #564275
  Stanojlović Srđan
  Učesnik

   Време садње винове лозе, генерално, зависи пре свега од климатских и земљишних услова.

   Једногодишњи ожиљени калемови саде се у периоду мировања од опадања лишћа у јесен па до кретања вегетације у пролеће.

   Јесењу садњу калемова треба обавити на лаким и пропусним земљиштима, дакле у нашим крајевима се таква садња не препоручује и не ради.

   Време када виноградари саде винову лозу код нас је почетак пролећа. Најбоље је ако се садња може обавити у времену од почетка марта до половине маја и то се углавном ради на  лакшим и пропуснијим земљиштима.

   Уколико су лоши временски услови и земљиште влажно и теже, типа смонице или иловаче, садњу треба одложити касније до краја априла.

   У последње време је модерно бушити рупе за садњу бургијом или се садња врши хидробуром, па се на влажним и тешким земљиштима добија ефекат „чаша“ тј. калем се угуши, јер се посади у воду која се задржи у избушеној рупи јако дуго. Због тога се на таквим земљиштима препоручује класична садња у ручно ископане јамиће.

   Обзиром на то, да се приликом садње винове лозе, земљиште и винограду утаба и сабије, утицајем радника и механизације, потребно га је одмах после садње допунски обрадити (тањирање, тилерисање) и адекватно неговати како би пријем лозних калемова био што бољи.

    

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.