Berba šljive

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #579380
  Milinković Jovan
  Učesnik

   Време бербе шљиве зависи од особина сорте и подлоге, земљишних и климатских услова, екпозиције и надморске висине, намене и искоришћавања плодова, удаљености тржишта, врсте транспорта, расположиве радне снаге и др. Шљива се бере у периоду између физиолошке и технолошке, односно пуне зрелости.

   Ако се плодови извозе као свеже или смрзнуте полутке, беру се одмах иза физиолошке зрелости када достигну своју максималну крупноћу, када покожица добије карактеристичну боју и максималан пепељак, а месо сочност и арому, као и свој карактеристичан укус и да је довољно изражена транпортабилност. Време бербе за овакав вид намене најбоље је да одреде стручњаци заједно са представницима купаца, јер има доста случајева да се беру зелени плодови када сорта није постигла своје сортне одлике, а нарочито садржај шећера.

   Берба се обавља углавном за неколико дана када се одреди време почетка бербе и на основу величине засада испланира потребна радна снага. Треба знати да један радник у просеку бере 300 кг плодова за један радни дан. Ако се ради о већој површини, онда се берба изводи пробирно у два до три наврата, јер се мора почети раније. За употребу у свежем стању плодови шљиве се беру искључиво руком, водећи рачуна да се сачува пепељак и петељка на плоду. Ово се постиже тако што се плодови беру директно у амбалажу из које ће се и продавати. Берба плодова шљиве за друге намене (сушење или прерада у неки од производа) се може обављати и механизовано уз помоћ разних тресача и она се обавља у пуној технолошкој зрелости када плодови накупе максимум шећера.

    

    

    

    

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.