Zoohigijenske mere u tovu teladi

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513201
  Petrović Slavica
  Učesnik

   Najveću pretnju uspešnom tovu teladi, a kasnije proizvodnji mesa, predstavljaju oboljenja koja se redovno javljaju kao posledica lošeg odgajivanja.
   Odgajivanje zdravog i naprednog podmlatka i sa druge strane suzbijanje bolesti, je prvenstveno zoohigijenski problem, odnosno problem pravilne primene zoohigijenskih mera i to zaštitom celog zapata (goveda, svinje). Od toga, da li će podmladak prebroditi opasnosti osetljivog perioda, ili podlesti štetnom uticaju faktora spoljašnje sredine, u najvišoj meri zavisi od ljudi, stočara, odnosno pravilne primene raznih mera pri odgajivanju.
   Za uspešan tov neophodno je da novonabavljena telad, koja dolaze iz različitih staja i različitih strana i odgajivača, budu smeštena u objekat – karantin 15-20 dana i u kojem neće kasnije boraviti. Za to vreme treba ih posmatrati i eventualno pronaći obolela grla ili se po ponašanju uočavaju. Kod mladih životinja, posle odbijanja, glavno oboljenje i glavni gubici u tovu teladi i junadi, su od bronhopneumonije. To je specifična zaraza ili bolest masovnog kašlja. Uzročnik je virus koji napada oči i disajne organe, pa se vrlo brzo javlja curenje iz nosa, visoka temperatura, smanjuje se apetit. Dolazi do opšteg poremećaja organizma i često od ove bolesti oboli i više od 50% grla u tovu. U vreme tova, često su i vrlo opasna želudačno – crevna oboljenja i u nastanku ovih bolesti uglavnom su greške u ishrani ili neispravna hrana, što je razlog za pojavu ovih bolesti, koje mogu izazvati velike gubitke. Takođe, za većinu parazitarnih oboljeanja, možemo reći da su posledica nedovoljne primene zoohigijenskih mera.
   Iz preventivnih razloga neophodno je u ranom periodu izvršiti vakcinaciju protiv bronhopneumonije i lekovima pre odlučivanja zaustaviti oboljenja od raznih parazita i sprečiti teška želudačno – crevna oboljenja. Od ovi bolesti su velike indirekne štete, što će dovesti do sigurne neisplativosti tiva junadi.

   Dipl ing Slavica Petrović

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.