Značaj osnovne obrade zemljišta u suzbijanju korova

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #524606
  Đukić Ružica
  Učesnik

   Основна обрада земљишта је једна од основних агротехничких мера која осим што ствара повољне услове за развој усева такође има велики утицај на смањење потенцијалне закороивљености и уништавање коровских биљака. Правилно изведеном основном обрадом и у право време може се смањити закоровљеност.
   Време извођења основне обраде земљишта има изузетно велики значај.Ова мера се најчешће изводи у јесен. Ако се плитко заоравање стрништа обави одмах после жетве стрних жита(јули)онда се овом агротехничком мером значајно утиче на смањење закоровљености наредних усева. После заоравања стрњишта семе корова доведемо у повољније услове масовније проклија а онда се јесењим орањем заорава сразмерно дубоко.На тај начин се значајно смањује потенцијал закоровљености
   Време извођења јесењег орања је такође важно. Ранија обављена основна обрада у јесен (најкасније до краја септембра) доприноси смањивању свих врста короива. Извођење обраде земљишта у пролеће доприноси повећању закоровљености.Пролећно орање позитивно утиче на распрострањење свих вишегодишњих корова.
   Дубина основне обраде земљишта(дубоко орање) такође битно утиче на интензитет закоровљености.Са повећањем дубине орања повећава се и ефекат сузбијања корова. Најефикаснија је дубина орања на 30 цм па и дубље. Деловање дубоког орања различито се испољава на једногодишње и вишегодишње корове. Семена корова могу да очувају животнуи способност 4 па и више година.Заоравањем на већу дубину одлаже се клијање семена , па кад се после одређеног броја година поново приступи дубоком орању , већи део смена изгубиће своју клијавост.
   Многи вишегодишни корови (нпр. дивљи сирак)размножавају се ризомима. За дивљи сирак је пзнато да његови ризоми образују 12 милиона пупољака по хектару а нађени су и на дубини од 54 цм(Милошевић , 1960).Дубоко орање иузбацује на површину оподземне органе вегетативног размножавања биљке . После тога деловањем других мера или деловањм других мера (висока или ниска температура) смањује се њихова виталност.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.