Značaj zadrugarstva za poljoprivredne proizvođače

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #523561
    Vujaklija Gordana
    Učesnik

      Značaj zadrugarstva za poljoprivredne proizvođače
      Današnja poljoprivreda, naročito tržišna ne može se zamisliti bez organizovanja u skladu sa ekonomskim principima koji danas vladaju na tržištu. Nekada je u Srbiji bilo razvijeno zadrugarstvo kroz koje su poljorivredni proizvođači plasirali svoje proizvode i koji su kroz zadruge ulazili u tržišnu utakmicu.
      Danas se na žalost oseća veliki nedostatak zadruga, poljoprivredni proizvođači su prisiljeni da svaki ponaosob obezbeđuje sve potrebne uslove za plasman svoje robe, čime se uveliko povećavaju troškovi proizvoda, a smanjuje dobit proizvođača.
      Udruživanjem se troškovi raspoređuju i oni su osetno niži po jedinici proizvoda, čime je poljoprivredni proizvođač neposredno pomognut da može proširiti i povećati svoj obim proizvodnje. Udruživanje poljoprivrednih proizvođača bi daleko lakše bilo kada bi lokalne samouprave prepoznale ekonomsku dobit za zajednicu. Današnje selo je izuzetno osiromašeno kako u ljudstvu tako i ekonomski, te sami proizvođači ne mogu da iznesu sve troškove u formiranju zadruga.
      Zadrugarstvo je svuda u svetu dalo odlične rezultate i kao takvo ono je prisutno svuda u svet. U našoj istoriji zadrugarstva bilo je mnogo svetlih trenutaka, tako da se i danas može čuti žal po selima zašto nema zadruga. Istina je da su i sami proizvođači krivi za nestanak zadruga u vremenu tranzicije, jer su prihvatili načela koja su bila daleko od zajedničke koristi, i svodili se na ličnu korist, što je polako uništavalo prvo zadruge, a zatim i same poljoprivredne proizvođače.
      Svima je poznato da količina proizvoda diktira cenu, kako u kupovini tako i u prodaji. Kao primer može se navesti stočarstvo u pogledu nabavke stoćne hrane. Naime, količina potreba za veći broj farmi uveliko smanjuje cenu nabavke a proizvođaču garantuje sigurnu prodaju sledećih količina. U ovakvoj trgovini svi nalaze ekonomsku korist, proizvođač stočne hrane sigurnog kupca, a poljoprivredni proizvođači nižu cenu hrane kojom će dobiti veću razliku u ceni svog proizvoda, a nakon toga ukupna količina utovljenih grla predstavlja konkurentnu robu za svaku mesnu industriju.
      Gordana Vujaklija, savetodavac za stočarstvo
      PSSS ,,Poljosavet” doo Loznica

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.